Ovo su najljepši dvorci na svijetu (FOTO)

Ovo su najljepši dvorci na svijetu (FOTO)

 Neuschwanstein-2

Tačno 5 kilometara istočno od Fussena, prostire se jedan prekrasni krajolik, a u tom krajoliku se nalazi jedan od najbajkovitijih dvoraca na svijetu, onakav kakav samo pronalazimo u slikovnicama ili ilustracijama iz bajki– Neuschwanstein, Novi labuđi kamen. Iako je zapovijed kralja Ludwiga II, koji ga je i izgradio, bila da se dvorac sruši nakon njegove smrti, na sreću njegova želja nije ispunjena, te on postoji i danas. Svijet je ipak dobio još jednu nevjerovatnu građevinu, a Walt Disney inspiraciju za Trnoružicin dvorac. 

Neuschwanstein

Neuschwanstein je dokaz da se snovi zaista mogu ostvariti, a ovaj dvorac je nekada bio samo san malog princa Ludwiga. Kako priča njegov djed Ludwig I, pomenuti mali princ je već sa svojih šest godina gradio “iznenađujuće dobre građevine” dok se igrao sa komadićima drveta. Dok je odrastao, mladi prijestolonasljednik je dosta učio od svog oca, kralja romantičara Maximilliana II, koji tokom obnavljanja starih rezidencija nije zvao građevinare, već kazališne slikare. 

Neuschwanstein-1

Svi ovi detalji su oblikovali malog princa Ludwiga koji je uskoro postao zaražen i jednim dijelom opsjednut ali i oduševljenjem njegovog oca legendama koje su bile naslikane na zidovima unutar dvoraca, a od mnogih junačkih legendi jedna se posebno izdvajala – Legenda o labuđem vitezu Lohengrinu. 

Neuschwanstein-6

Ludwig je naslijedio čuvenu krunu sa samo 18 godina, nakon što je njegov otac umro 1864. godine. Tada, mladi kralj uskoro odlučuje da ostvari svoje dječačke snove, te razmišlja da izgradi neke od najljepših dvoraca koje je svijet ikada vidio. Prva građevina koju je osmislio i izgradio bila je Herrenchiemsee, više kompleks zgrada nego dvorac, nakon toga je došla kraljevska palača Linderhof i na kraju Neuschwanstein.

Neuschwanstein-8

“Kad obojica odavno budemo mrtvi, naše će djelo budućim generacijama još biti svijetao primjer”, jednom prilikom je Ludwig napisao svom prijatelju Richardu Wagneru.

On je htio da za taj dvorac pronađe lokaciju iz bajki, lokaciju iz snova, pa obzirom da je on bio njegov san, birao je lokaciju koja će biti u stilu viteških dvoraca, pa je izgradnja Neuschwansteina bila planirana na stijenama. Poput svog oca, Ludwig je više vjerovao slikarima od građevinaca, pa je tako uposlio kazališnog slikara Christiana Janku da izradi planove.

Neuschwanstein-11

Napominje se da je 05. septembra 1869. godine, postavljen kamen temeljac za izgradnju.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica