Ovo su najopasniji TikTok izazovi koji mogu izazvati teške posljedice

TikTok djeca Davor Puklavec PIXSELL
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

TikTok jedna je od najpopularnijih aplikacija na svijetu, a korisnici ove društven mreže najčešće su djeca i mladi. U utrci za preglede i lajkove, mladi se upuštaju u izazove koji mogu biti opasni po život.

ТіkТоk је društvеnа mrеžа kоја је роѕtаlа nајораѕnіја, a nіkаdа ranije іntеrnеtоm nije kružіlо tоlіkо ораѕnіh іzаzоvа kоја роtіču korisnike radnje koje mogu negativno utjecati na njihovo zdravlje.

S obzirom da je ТіkТоk nајрорulаrnіјі mеđu tіnејdžеrіmа, аlі і mlаđоm dјесоm, vаžnо је ѕkrеnutі pažnju na opasnost koja vreba preko izazova.

Nedavno su se pojavili zabrinjavajući izvještaji o opasnim stvarima koje djeca rade kako bi ih primijetili na ovoj platformi. Evo nekih od najopasnijih TikTok trendova na koje morate paziti kako biste zaštitili svoju djecu i tinejdžere.

Izazov s gajbama 

Trend uključuje slaganje nekoliko gajbi za mlijeko tako da izgledaju kao stepenice i pokušaj uspona na vrh. Iako izazov zvuči jednostavno, naslagani gajbe su nestabilne za penjanje. Dokaz su i nebrojeni videozapisi nesretnih penjača koji se prevrću s gajbi i padaju.

https://youtu.be/RIOnt1_bzvo

Medicinski stručnjaci su se izjasnili protiv izazova, navodeći očigledan rizik od teških povreda.

“Izazov penjana po gajbama je vrlo opasan i vidimo brojne ortopedske povrede kao posljedice padova. Povrede uključuju slomljene zglobove, iščašenja ramena, ACL i suze meniskusa, kao i stanja opasna po život, poput povreda kičmene moždine”, rekao je ortopedski hirurg Shawn Anthony.

Izazov ljuljanja na ljuljački za bebe

Ovaj smiješni TikTok trend natjera korisnike da se uguraju u ljuljačke za beba. Iako bi vratolomija mogla stvoriti smiješan isječak, problem dolazi kada osobe ne mogu izaći iz ljuljačke.

U Velikoj Britaniji pozivi hitnim službama su se udvostručili u posljednjih godinu dana, a prvi odgovori kažu da je ovaj trend djelomično kriv.

“Ova ludost je definitivno kriva za povećanje hitnih poziva. Imamo ozbiljnijeg posla, dok tinejdžere vadimo iz ljuljački. Dok imamo posla s njima, požar u kući mogao bi ubiti ljude”, rekao je jedan britanski vatrogasac.

Izazov proteinskog praha

Jedan od mnogih navodnih trendova na TikToku je i izazov uzima praha prije vježbanja. Suština je u tome što, iako je predviđeno da se ovi praškovi otope u vodi, Tiktokeri gutaju prah bez vode.

Predvidljivo je da će mnogi koji se okušaju u izazovu gotovo ugušiti prahom, iskašljavajući oblake proteinske prašine. Međutim, drugi su doživjeli mnogo ozbiljnije reakcije.

Ovaj TikTok izazo sastoji se od toga da jedna osoba skače u zrak, a druge dvije koje stavljaju noge ispod njih, zbog čega pada.

Izazov nosi očigledan rizik od povreda, naročito glave i vrata. Posljednjih sedmica pojavili su se brojni izvještaji o povredama.

Vakum izazov

Ovaj bizarni TikTok trend prisutan je već nekoliko godina. Izazov usisavanjem uključuje ulazak u veliku vreću za smeće i upotrebu usisavača da isisa sav zrak. Rezultat je da se vreća zalijepi za osobu koja je u njoj.

Iako bi se ovaj izazov mogao činiti bezopasnim sve dok su dišni putevi čisti, barem jedna tinejdžerka koja ga je isprobala ostala je zarobljena u vreći dva sata prije nego što su je roditelji pronašli i oslobodili.

Izazov povećanja usana

Ideja iza ovog TikTok trenda je postići bujne, pune usne poput Kylie Jenner. Da to postignu tiktokeri drže čašu ili bočicu s lijekom na usnama i isisavajući zrak stvarajući vakuum.

Iako je poanta ovog izazova dodati volumen usnama, stvarni rezultati bili su katastrofalni za mnoge koji su pokušali.

“Novi trend u pokušaju„ uradi sam povećanje usana zabrinjava. Ne samo da ove tehnike usisavanja mogu rezultirati značajnim bolom, oteklinama i modricama, već postoji i potencijalni rizik od stvaranja ožiljaka i trajnog izobličenja pri ponovljenim pokušajima”, rekao je dermatolog Dendy Engelman.

GODISNJICA
MARKETING