Ovo su razlozi zbog zašto se nije dobro tuširati prije spavanja ili nakon večere

tusiranje kupanje unsplash
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Odličan je osjećaj nakon tuširanja leći u krevet. Ali, s medicinskog gledišta kupanje prije spavanja nije baš preporučljivo. Zapravo, ova naizgled zdrava navika može učiniti više štete nego koristi. Evo zašto to nije dobro:

Možda nećete moći lako zaspati

Topla kupka ili tuširanje neposredno prije nego što idete spavati čini se opuštajućim, ali u stvarnosti može poremetiti vaš san. Bolje ćete zaspati kad vam je tjelesna temperatura nešto niža, a kako se tijelo počinje pripremati za dobar san, temperatura vam još pada. Vruće tuširanje povisit će vam temperaturu i zbuniti tijelo. Ako mislite da ne možete otići u krevet bez tuširanja, odlučite se za mlaki tuš sat ili dva prije spavanja, piše Brightside.

Srce vam može brze kucati

Ako ste ikada imali osjećaj da vam srce brže kuca nakon vrućeg tuša, za to postoji znanstveno objašnjenje. Vruća voda povisuje krvni pritisak, a medicinski stručnjaci upozoravaju da čak može pregrijati tijelo i uzrokovati stres u vašem srcu. Kad vam srce ubrzano radi bit ćete nemirni i nervozni pa nećete moći spavati.

Može uzrokovati višak kilograma

Ukusna večera i topli tuš odmah nakon toga mogli bi se činiti savršenim načinom da završite dan i konačno odete u krevet. Ali u stvarnosti, skok pod tuš nakon jela mogao bi zbuniti vaš probavni sistem i dovesti do debljanja. Ako se morate istuširati tu večer, bolje je pričekati najmanje 30 minuta nakon obroka.

Loše je za vašu kosu

Tuširanje neposredno prije spavanja i odlazak na spavanje dok vam je kosa još mokra nije dobro za vas niti za vašu kosu. Spavanje s vlažnom kosom uzrokovat će da vaša jastučnica upije vlagu i stvori toplo i vlažno okruženje za rast štetnih bakterija. To pak može dovesti do različitih problema s vlasištem, poput svrbeža, iritacije i peruti.

GODISNJICA
MARKETING