Portal 072info

Ovo su šest federalnih preduzeća koja će biti privatizovana u 2016.

Upravni odbor Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH prihvatio je Program rada APF-a sa planom privatizacije za 2016. godinu kojim se predviđa privatizacija šest preduzeća sa manjinskim državnim kapitalom – “Bosnalijek” Sarajevo, “Energopetrol” Sarajevo, “Energoinvest” Sarajevo, “Aluminij” Mostar, “Fabrika duhana Sarajevo” i “Sarajevo osiguranje”. Ukupan državni kapital u ovih šest preduzeća iznosi 329.564.311 KM.

 

Planom privatizacije za 2016. godinu nije predviđena privatizacija “BH Telecoma” Sarajevo i “Hrvatskih telekomunikacija” Mostar ali se planiraju aktivnosti na pripremi i definiranju mogućih načina privatizacije. Prilikom izrade Plana privatizacije za 2016. godinu, Agencija se rukovodila Reformskom agendom za BiH (period 2015 – 2018. godina) i Zaključkom Vlade Federacije BiH kojim se definira obaveza Agencija da pripremi Plan privatizacije sa prijedlozima modela i načina privatizacije za osam privrednih društava iz treće kategorije.

Agencija se opredijelila za šest preduzeća, a Planom nisu obuhvaćeni “Energoinvest Comet” Sarajevo i “ArcelorMittal” Zenica. “Energoinvest Comet” Sarajevo je u fazi preuzimanja i uspostavljanja upravljačke strukture nakon raskida ugovora o kupoprodaji, a državni kapital “ArcelorMittal”-a Zenica nije predmet privatizacije.

Upravni odbor jedinstven je u ocjeni da je riječ o realno postavljenom Planu privatizacije koji se oslanja na Reformsku agendu te je akcent stavljen na prodaju paketa dionica u preduzećima sa manjinskim državnim kapitalom. Program rada APF-a sa planom privatizacije za 2016. godinu biće uskoro dostavljen Vladi Federacije BiH na usvajanje.

Ekapija.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box