Portal 072info

ODMAH POZOVITE HITNU: Ovo su situacije kada ne smijete čekati ni sekunde

Nekoć kad bismo pali i uganuli gležanj, došli bismo doma, podili nogu u zrak, stavili oblog i čekali dan-dva da prođe. Danas će većina pohitati u Hitnu, bez obzira što slučaj možda i nije nimalo hitan, te je u krajnjem slučaju bilo moguće (i to lakše i brže) otići do liječnika opće prakse. No kako odlučiti kad do primarnog liječnika, kad čekati, a kad na Hitnu?

Ako trebate voditi djecu na uobičajene kontrole ili cijepljenja, svakako posjetite njegovog pedijatra. U slučaju da sumnjate da ste dobili neku spolno prenosivu bolest, otiđite ginekologu ili liječniku opće prakse, a pilulu za jutro poslije možete potražiti na Hitnoj (ako je vikend), no možete slobodno i pričekati dan, pa čak i dva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Za sve lakše ozljede na radnom mjestu, poslužit će vam vaš liječnik, kao i za redovite kontrole i preglede. On će vas i tako uputiti na detaljnije pretrage, ako za tim ima potrebe. Njemu se obratite i ako vas muči kašalj dulje vrijeme, ako se želite cijepiti protiv gripe, porezali ste se malo jače ili istegnuli mišić, dok u slučaju groznice nazovite prvo liječnika, ali ako on ne radi, ne libite se kontaktirati i bolnicu.

Ako dođe do teškog krvarenja, hitno se uputite u bolnicu, kao i ako sumnjate da ste slomili koju kost, jer je ovdje vrijeme reagiranja od velikog značaja. Na Hitnu se svakako uputite i u slučaju ozbiljne alergijske reakcije, te pri ubrzanom i jakom lupanju srca, kad vam se čini da će vam ono iskočiti iz prsa (no obratite pozornost da nije riječ ‘tek’ o napadu panike, pri čemu će vam pomoći pravilno disanje).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME