Portal 072info

Ovo su tri uslova koje BiH mora ispuniti kako bi ušla u EU

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nakon sedam godina stagnacije u procesu evropskih integracija u BiH je čini se došlo do pozitivnih pomaka.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

O tome šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunar Vigemark svakodnevno razgovara sa bh. političarima, a danas se u društvu ambasadora zemalja članica EU sastao sa članovima državnog Predsjedništva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Tri su uslova pred BiH i to smislena provedba reformske agende, tradicionalna trgovina te mehanizam koordinacije.

Predsjedavajući Predsjedništva Dragan Čović komentarisao je ove izazove.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

On je uvjeren kako će se lokalni i opšti izbori ujediniti te odgoditi za 2018. godinu ako se postigne dogovor do februara sljedeće godine, što bi bio poticaj da se ubrzaju reforme i iskoristi vrijeme od dvije godine za ozbiljnije rekonstrukcije.

“U svakoj varijanti, od 2018. bit će samo jedni izbori svake četiri godine. Sada se samo raspravlja o predstojećoj godini, a siguran sam da će lokalni izbori biti i 2018. zajedno s opštim čak i ako se održe sljedeće godine”, kazao je Čović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Čović očekuje dogovor oko uslova tzv. tradicionalne trgovine, koji je istakla evropska administracija, a kojemu se djelomično protive predstavnici Srba i Bošnjaka.

Slično je i s mehanizmom koordinacije oko čijeg provođenja postoje prijepori vezani za ulogu kantona. Ovaj je dokument usvojio Savjet ministara i entitetske vlade, a nakon čak dva mjeseca odluka nije potpisana jer se pokušava promijeniti njen sadržaj.

“Ideja je bila od početka da se donese mehanizam koordinacije, a da se ta problematična pitanja oko eventualne neučinkovitosti rješavaju u hodu. Uvijek smo imali prigovore s prijedlozima kako je previše ljudi za stolom. Međutim argumenti iz Hrvatske i Slovenije su pokazali kako svako od povjerenstava koja su se bavila koordiniranjem rada oko ulaska u EU ima između 50 i 100 ljudi. Nije onda jasno ako tamo nije smetalo, zašto bi u BiH to bila smetnja da to budu predstavnici deset županija”, rekao je Čović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

SMBiH o aktivnostima za podnošenje aplikacije za članstvo u EU

Savjet ministara BiH usvojilo je i dostaviće Predsjedništvu BiH Informaciju Direkcije za evropske integracije o spremnosti Bosne i Hercegovine za podnošenje aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji, u skladu sa zaključkom 13. redovne sjednice Predsjedništva BiH i daljnjim neophodnim procedurama u ovom procesu.

Konstatirano je da je dinamika provedbe mjera i aktivnosti iz Reformske agende zadovoljavajuća te će institucije koje su uključene u provođenje mjera iz Reformske agende nastaviti s ispunjenjem plana aktivnosti u skladu s rokovima navedenim u “Akcionom planu za provedbu Reformske agende na nivou Savjeta ministara BiH”, čime će se stvoriti preduslov za podnošenje kredibilnog zahtjeva za članstvo u EU do kraja godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

bh-index.com

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME