Ovo su uslovi pod kojim državljani BiH mogu ući u Grčku

grcka
Podijelite vijest

Državljani BiH od petka mogu da uđu u Grčku pod istim uslovima kao i državljani Srbije i zemalja EU, potvrdila je ambasador BiH u Grčkoj Milica Ristović Krstić.

Ona je ponovila da je to potvrđeno nakon sastanka predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa.

Krstić je pojasila da će državljani BiH 24 sata prije ulaska u Grčku trebati da popune PLF formular u kome će navesti gdje su boravili prije i gdje će boraviti u Grčkoj.

“Drugi uslov je da imaju negativan PCR test i to ne stariji od 72 sata ili da su primili dvije doze vakcine protiv virusa korona. Takođe, mora proći 14 dana od posljednje doze”, rekla je Krstić za RTRS.

Ona je naglasila da Grčka priznaje sve vakcine protiv virusa korona.

“Postoji mogućnost da građani na ulasku u Grčku budu podvrgnuti antigenskom brzom testu o trošku grčke države. Ukoliko se ispostavi da je osoba pozitivna na testu, moraće da provede 14 dana karantinu u određenim smještajnim kapacitetima koje je obezbijedila grčka država”, kaže Krstićeva.

Ona je preporučila državljanima BiH da rade PCR testove u sertifikovanim labratorijama, a jedna od njih je Institut za javno zdravstvo.

Krstićeva napominje da test treba da bude na engleskom jeziku i da bi bilo poželjno da u rezultatima testa bude upisan broj pasoša ili matični broj.

“Naši državljani koji žele da dođu u Grčku moraju da poštuju sve mjere koje važe za lokalno stanovništvo, kao što je nošenje maski, distanca”, rekla je Krstićeva.


Podijelite vijest