migranti protest
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Nekoliko stotina stanovnika Bihaća izašlo je sinoć ispred nekadašnjeg prihvatnog centra Bira, odmah nakon što su migranti napustili autobuse i uputili se na lokaciiju nakadašnjeg kampa Lipa, gdje su proveli noć pod vedrim nebom, bez hrane i vode. Stanovnike Bihaća u ovom trenutku zanima samo sprečavanje dolaska migranata u Biru, prihvatni centar koji je zatvoren u septembru ove godine a migranti prebačeni u Lipu. Neće popustiti, po cijenu obračuna, piše Deutsche Welle.

“Bihać ih više nikada neće primiti u Biru. Po cijenu obračuna ovdje. To mora svima biti jasno. Vidjeli smo da su nas svi izvarali i nećemo to više dozvoliti”, kaže Ahmed Mujkić, koji sa sugrađanima dolazi svako veče već tri mjeseca, kako bi upozorili da otvaranje Bire neće dozvoliti.

“Ljudi su ovdje spremni na sve. Ako nas dovedete u takvu situaciju da se bijemo, nije ni to problem. Spremni smo i na to. Ali da je cijela država pametna i odbija a mi da izigravamo humanitarce, neće moći”, kaže Mujkić.

Šta se dešava?

Hiljadu migranata koji su trebali biti prevezeni iz Lipe na jednu od lokacija u BiH, noć su proveli pod vedrim nebom, nakon što su vozači odvezli autobuse, jer nije bilo dogovora šta sa migrantima, a vlast HNK odbacila odluku o slanju migranta u bivšu kasaranu u Bradini kod Konjica. Policija obezbjeđuje lokaciju na Lipi a migranti ogorčeni na odnos prema njima.

“Držali su nas dva dana u autobusima. Zašto. Kao da smo životinje. Zašto su uopšte dovozili autobuse, zašto smo ulazili ako nismo nikuda otišli. Šta se dešava. Kako ovdje da budemo sada na Lipi, nema ni struje, ni vode, hladno je”, kaže Salah iz Afganistana, koji je prije nekoliko mjeseci bio u Sarajevu, gdje su uslovi, kako kaže, bili dobri, ali je odlučio da dođe i opet pokuša da pređe granicu, dalje u pravcu Njemačke.

S obzirom na razvoj situacije, to je jedino što im preostaje a tokom dana mogao bi da se stvori još veći problem, s obzirom da Savjet ministara BiH, planira da donose još jednu odluku, kojom bi se migranti prebacili u Biru. Dakle, bez obzira što su do sada u nekoliko navrata slične odluke odbijene od nižih nivoa vlasti, Ministarstvo sigurnosti još jednom će danas staviti na dnevni red ovu odluku.

Ministarstvo sigurnosti ne odustaje

“Savjet ministara će imati vanrednu sjednicu na zahtjev Ministarstva sigurnosti i mislim da će usvojiti zaključke koji su na liniji prethodnih odluka Savjeta ministara, odnosno potvrditi prethodne odluke koje se odnose na kamp Bira koji se nalazi u Bihaću”, rekao je za BHRT ministar sigurnosti BiH, Selmo Cikotić.

Izvjesno je da se to neće desiti i da će ponovo nastati problem, s obzirom da je kasno sinoć održana sjednica štaba Civilne zaštite USK. Utvrđeni su zaključci u kojima se odbija mogućnost otvaranja Bire ali i definiše pomoć za utvrđivanje kampa u Lipi u smislu postavljanja šatora.

“Ako uđe hiljadu migranata sa Lipe, već za dva dana svi migranti koji su u kantonu, doći će pred Lipu. Svi migranti iz BiH, doći će ovdje. To smo mi već jednom prošli. Dali smo jednom saglasnost za Biru jer su ostali kampovi bili popunjeni. Dali smo saglasnost za dva mjeseca, ostali su dvije godine”, kaže gradonačelnik Bihaća, Šuhret Fazlić, koji je predsjedavao sjednicom štaba.

Niče novi Vučjak

Ovo više nije priča o migrantima, davno je to prestala da bude. Ovo je priča o funkcionisanju države, koja poluge vlasti ima samo na papiru a u praksi su neupotrebljive. S obzirom da USK planira sam da obezbijedi šatore za Lipu, kako je štab naveo u zaključku, izvjesno je da će ova lokacija postati novi Vučjak, koji je na isti način fomiran prošle godine. Mjesecima je trajao pritisak da se taj kamp zatvori, nakon katastrofanih uslova u kojima su migranti bili. Pritisak je tada bio najjači od međunarodnih predstavnika a on je upućen i sada, uz poziv vlastima BiH da hitno pronađu rješenje.

“Humanitarne organizacije pozivaju državne, entitetske i lokalne vlasti u Bosni i Hercegovini da se pokrenu s ‘mrtve tačke’ i pridržavaju principa sadržanih u Međunarodnom pravu o ljudskim pravima, ratifikovanim konvencijama, kao i nacionalnim pravnim okvirima, te obezbijede bezbjednost i zaštitu lica koja su izložena riziku”, istakli su u zajedničkoj izjavi IOM, UNHCR, UNICEF, DRC, MdM i Save the Children, podjećajući ih da su 24 časa migranti držani u teškim humanitarnim uslovima i neizvjesnosti na lokaciji Lipa.