Portal 072info

Ovog četvrtka počinje ‘Festival glumca Bosne i Hercegovine’

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Festival glumca Bosne i Hercegovine po treći put se održava u Konjicu. Ovog četvrtka počinje pretprogram i bit će izvedena ‘Hasanaginica’, diplomska predstava Milana Ogrezovića, mentora prof. Admira Glamočaka.

Svečano otvaranje je u 5. maja. Festival će otvoriti ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a Rašid Hadžović, a taj dan će na repertoaru biti predstava ‘Vremenski tunel’, autora Nenada Veličkovića, u režiji Admira Glamočaka.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Organizatori festivala su Centar za kulturu ustanove Narodni univerzitet Konjic, a partneri su Fondacijom ‘Lijepa riječ’ Konjic i UKUS – konjičko Udruženje za kulturu, umjetnost i sport.

Njihova vizija je, kako kaže Benjamin Mušinović, direktor Festivala, da slave glumca, njegovu virtuoznost, artističke vrijednosti, koje nam donose talentirani umjetnici, oni koji i jesu najzaslužniji u istraživačkom procesu u kom se otkriva karkter ličnosti i osnažuje naš duh, detektuju problemi kroz povijesni tok i daju odgovori na stalna pitanja o čovjeku i njegovoj ulozi u svijetu, pri ophođenju prema okolici i društvu uopće.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Glumac je početak i zametak teatarskog čina, tijelo i duša piščeva djela. Glumac – i sam i kao mnoštvo – može s punim pravom reći ‘Pozorište to, to sam ja’. Iz skromnosti i ljubavi prema teatru, on to nikada ne izgovara i zato mu, kako bismo potaknuli, afirmirali i popularizirali, godinama u drugi plan potiskivano, glumačko stvaralaštvo, posvećujemo ovaj festival.

“Ovakavi projekti postoje u regiji, a mi smo, istražujući festivalsku ponudu u BiH, došli na ideju da bi upravu ovaj festival mogao biti najbolji motiv da ostvarimo kontakte sa teatarskim stvaraocima regije, razmijenimo iskustva i u konačnici konjičkoj publici i svim našim gostima, kojih ima sve više, zahvaljujući kulturno-historijskom naslijeđu i ljepoti prirode, ponudimo kvalitetne i najbolje bosanskohercegovačke pozorišne produkcije, kao i gostujuće ansamble”, ističe Mušinović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Festival je i ove godine revijalnog karaktera, sa nagradama za najboljeg glumca i najbolju glumicu, koje će odabrati publika glasanjem, metodom slučajnog uzorka, a za laureate, konjički drvorezbari priređuju posebnu masku u koju je “udahnuta duša umjetnikove kreacije – specifična konjička šara”, inače nominirana za UNESCO, kao poseban motiv naše kulturne baštine.

festival glumca prog 1

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

festival glumca prog 2

federalna.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)