Ovogodišnji budžet za zenički sport veći za 200.000 KM

U Gradskoj upravi Grada Zenica danas je zasjedala Komisija za sport, koja je raspravljala o kriterijima i raspodjeli sredstava za zeničke sportske klubove i saveze u 2020. godini. Novina je da je u ovogodišnjem budžetu planirano 200 hiljada maraka više u odnosu na prethodnu godinu.

Na Javni poziv za dodjelu sredstava za sport u 2020. godini prijavilo se oko 70 klubova, međutim pojedini nisu imali pravo na učešće u raspodjeli zbog neispunjavanja uslova, pa je iz tog razloga broj sveden na 55 klubova, ali i pet sportskih saveza kao i pet klubova sportova osoba sa invaliditetom. Sredstva za ovu namjenu su znatno povećana.

“Za razliku od prethodne godine sredstva su povećana za 200.000 KM, a i ove godine ćemo imati interventna sredstva. Predviđena je podjela za redovne aktivnosti klubova, za klubove nosioce sportskih akivnosti u gradu, za JP Upravljanje i održavanje sportskih objekata, koje svim klubovima daje benefite tokom cijele godine”, kazao je Kenan Uzunović, stručni savjetnik za sport u Gradskoj upravi.

Kenan Uzunović

Devet članova komisije za određivanje podjele sredstava, odlučili su kome treba dodijeliti sredstva, a kako naš sagovornik ističe, konačno sportski radnici odlučuju o sredstvima za sport.

“Zahvaljujući gradonačelniku i ljudima koji rade u službi za društvene djelatnosti, došli smo u situaciju da sada sportisti odlučuju o sredstvima i što je pozitivno da su ta sredstva transparantna”, istakao je Aziz Kevelj, sekretar Atletskog kluba Zenica.

Aziz Kevelj

“Ovakav način rada, povećanje budžeta za sport je odličan. To je više namijenjeno za strategiju sporta, da mi kao grad prvi put kažemo šta želimo, pa da krenemo od omladinskog pogona, dobrog trenažnog procesa, do konačnih rezultata”, dodao je Dženan Dedić, predsjednik Sportskog saveza Grada Zenica.

Dženan Dedić

Istaknuto je kako su izdvojena i sredstva za sportske manifestacije u Zenici, kojih nikada neće biti više nego ove godine, a biće održan i odgođeni Izbor sportiste godine Grada Zenica za 2019. godinu.

Zenicainfo