Screenshot 1 91
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 19, 2021 @ 10:40
KATEGORIJA: Tehnologija / Zabava
FIXGEHALT

iOS 15 je donio mnogo novih sjajnih funkcija koje ste do sada vjerojatno isprobali – novi Safari interface, načini fokusiranja, sažetak obavještenja i još mnogo toga, ali postoji jedna funkcija koju ste vjerovatno propustili, a postoji još od iOS-a 14.

NER FIT

Funkcija se zove Back Tap i dodaje dodatno hardversko dugme na vaš iPhone sa omogućenim bežičnim punjenjem (za iPhone 8 ili novije modele). Kada se omogući, možete dvaput ili triput dodirnuti stražnju stranu svog iPhonea da aktivirate jednu od nekoliko desetina komandi i pokreta, kao i prečice.

Back Tap je još uvijek jedna od najpotcjenjenijih funkcija u iOS-u, a da biste ga pronašli morate otvoriti Postavke – idite na Pristupačnost (Accessibility), zatim Dodir (Touch) pa na Back Tap.

Unutra ćete pronaći opcije za dvostruki i trostruki dodir sa 16 sistemskih radnji, 10 radnji pristupačnosti, dva pokreta pomjeranja i bilo koje prečice koje ste kreirali. To vam daje brojne načine da smanjite broj dodira i prevlačenja, od snimanja ekrana do uključivanja svjetiljke.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Ako koristite iPhone 13 Max, to će vam biti od velike pomoći pri pokušaju pristupa stvarima koje nisu tako lako dostupne, kao što su Control Center i Notification Center.

Najbolja upotreba Back Tap je mogućnost zaobilaženja zaključanog ekrana. Otkako je Apple lansirao Face ID, dodao je dodatni korak za dolazak na početni ekran. Nakon što je iPhone otključan i dalje morate prijeći prstom prema gore da biste došli do svojih aplikacija, korak koji je i dalje neugodan.

Ali pomoću Back Tapa možete podesiti svoj iPhone da otvori početni ekran kada dvaput ili triput dodirnete stražnju stranu, tako da više ne morate dodirivati ​​i prevlačiti ekran da biste potpuno otključali telefon. Samo podignete vaš telefon, pričekate da ga Face ID otključa i dvaput dodirnete stražnju stranu da bi otvorili početni ekran. Još uvijek nije tako brzo kao “Home” tipka, ali je vrlo blizu.

I to je samo jedna od mnogih upotreba. Postoje neograničeni načini na koje možete programirati prečice Back Tap za brzo izvođenje radnji koje obično zahtijevaju nekoliko dodira.

LIDER