Ovu zemlju je najbolje posjetiti, a evo gdje je BiH

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Svjetski ekonomski forum svake godine objavljuje uporedni izvještaj za turizam i putovanja, a Španija je ponovo na vrhu, dok je Francuska na drugom mjestu, javlja CNN.

Inače, Svjetski ekonomski forum svake godine okuplja svjetsku elitu koja raspravlja o gorućim svjetkim pitanjama.

Španija turiste privlači gradovima poput Barcelone sa svojom bazilikom La Sagrada Família, Madridom sa čuvenim muzejom Prado ili, pak, regijom Costa del Sol sa prelijepim plažama.

Na četvrtom mjestu je Njemačka, ispred Italije, Japana i SAD-a.

Destinacije su rangirane po “spremnosti za posjete” što je ključna stvar za industriju turizma. Svjetski ekonomski forum ima čak 90 kriterija koji uključuju infrastrukturu, sigurnost, održivu turističku incijativu, kulturu, smještaj, ali, između ostalog, i vrijednost koju dobijate za novac.

Bosna i Hercegovina je 105 na ovoj listi i u odnosu na 2017. godinu bilježi napredak od osam mjesta. Kada govorimo o susjednim zamljama Hrvatska je 27, Crna Gora 67, a Srbija 83. na listi.

Listu prvih deset zemalja upotpunjuju redom velika Britanija, Australija, Italija, kanada i Švicarska.

Na dnu liste od 14 zemalja su Jemen, Čad, Liberia, Burundi, DR Kongo, Mauritanija, Angola, haiti, Burkina Faso i Sijera Leone.

GODISNJICA
MARKETING