Screenshot 2 83
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Novim istraživanjem je utvrđeno da revakcinacija vakcinom proizvođača AstraZeneca 10 mjeseci nakon primanja prve doze doprinosi boljoj zaštiti od koronavirusa.

Istraživači Univerziteta Oxford, koji je učestvovao u razvoju ove vakcine, su primijetili da revakcinacija 45 sedmica nakon davanja prve doze povećava nivo antitijela i poboljšava reakciju imunološkog sistema.

Vodeći Oxfordov istraživač za ispitivanje vakcina profesor Andrew Pollard je izjavio da bi njihova studija, kako je rekao, trebala biti ohrabrujuća vijest za države koje imaju mali broj vakcina, a koje su zabrinute zbog toga da li će na vrijeme osigurati doze potrebne za revakcinaciju.

Treba napomenuti da su u februaru ove godine u Oxfordu zaključili da revakcinacija tri mjeseca poslije davanja prve doze uzrokuje snažniji odgovor imunološkog sistema nego kada se revakcinacija izvrši šest sedmica nakon davanja prve doze.

Ovo istraživanje je pokazalo da treća doza vakcine nazvana pojačivač (booster), data šest mjeseci poslije druge doze, doprinosi znatnom porastu broja antitijela i podstiče snažan imunološki odgovor protiv koronavirusa.

“Još nije poznato da li će biti potrebno dati treću dozu zbog slabljenja imuniteta ili pojave novih sojeva koronavirusa”, ukazala je profesorica Teresa lambe i dodala da pojačivač znatno poboljšava reakciju imunološkog sistema.

Oxfordovi istraživači su naveli da su nuspojave manje nakon primanja druge i treće doze AstraZenecine vakcine, piše Euronews.