Ozbiljni problemi sa osnovnim životnim namirnicama: I dalje prazne police sa suncokretovim uljem i brašnom

8BC5D316 E8B0 40F5 BF6F 05CC49854F2A
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Njemačka, jedna od najrazvijenijih zemalja svijeta, trpi ozbijne posljedice rata u Ukrajini kada je u pitanju snabdijevanje osnovnim životnim namirnicama.

Trgovački lanci bilježili su pojačane kupovine suncokretovog ulja i brašna od početka ruske invazije na Ukrajinu, koja je jedan od najvažnijih proizvođača ovih namirnica. Stoga su u brojnim supermarketima police s brašnom i suncokretovim uljem i dalje prazne.

Problemi u lancu snabdijevanja također su doveli do naglog rasta cijena ovih proizvoda.

Cijena suncokretovog ulja, koja je prije rata bila manja od 1,50 eura po litru, trostruko je viša i trenutno je oko pet eura.

Pojedini supermarketi ograničili su prodaju suncokretovog ulja i brašna kako bi izbjegli stvaranje zaliha među građanima.

Trgovački lanci bilježili su pojačane kupovine ulja i brašna od početka ruske invazije na Ukrajinu

Godišnja stopa inflacije u martu u Njemačkoj je iznosila 7,3 posto, što je najviše od 1981. godine, objavila je ranije Njemačka savezna kancelarija za statistiku (Destatis).

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, poremetio je protok pšenice i žitarica. Kao posljedica rata, zabilježen je rast cijena prirodnog plina, nafte i energenata što je uzrokovalo poskupljenje mnogih prehrambenih proizvoda.

Prema podacima Opservatorija ekonomske složenosti (OEC) u 2019. godini Rusija i Ukrajina zajedno su izvezle više od četvrtine (25,4 posto) svjetske pšenice.

Raport.ba