Ozbiljno upozorenje za Evropsku uniju: “Brže djelujte, prijeti nestašica plina”

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Evropska unija ima dovoljno plina za ovu zimu, ali bi se naredne godine mogla suočiti s nestašicom ako Rusija dodatno smanji opskrbu, upozorila je Međunarodna energetska agencija (IEA) u ponedjeljak i pozvala vlade da brže djeluju kako bi uštedjele energiju i proširile upotrebu energije iz obnovljivih izvora.

Iako je Rusija ove godine smanjila isporuke plina, Evropa je izbjegla ozbiljnu nestašicu i ima pune spremnike plina za zimu – dijelom zahvaljujući hitnim mjerama EU-a za punjenje skladišta, a dijelom zbog povoljnih vremenskih prilika i visokih cijena plina koje su smanjile potražnju za gorivom.

No naredna godina mogla bi biti izazovnija od energetske krize koja je ove godine povećala račune evropskim domaćinstvima i prisilila industrije na privremeno zatvaranje kako bi se izbjegle paralizirajuće cijene plina.

Ako Rusija obustavi preostali udio plina koji još isporučuje Evropi, a kineska potražnja za plinom se oporavi s najnižih nivoa izazvanih zatvaranjem zemlje zbog koronavirusa, EU bi se mogla suočiti s manjkom plina od 27 milijardi kubnih metara u 2023. godini, upozorila je Međunardona agencija za energiju (IEA).

Ukupna potrošnja plina u EU iznosila je 412 milijardi kubnih metara u 2021.

“Ovo je ozbiljan izazov”, rekao je izvršni direktor IEA-e Fatih Birol na zajedničkoj konferenciji za medije u Briselu s predsjednicom Evropske komisije.

Manjak bi se mogao izbjeći ako se povećaju subvencije i politike za obnovu zgrada koje troše puno plina, ako se grijanje na fosilna goriva zamijeni toplotnim pumpama i masovno proširi upotreba obnovljive energije, navela je IEA.

Potrebna investicija od 100 milijardi eura vratila bi se u roku od dvije godine preko nižih računa za plin, rekao je Birol.

Predsjednica EK Ursula von der Leyen predložila je formiranje evropskog “fonda solidarnosti” za prikupljanje novca za ulaganja u energetiku – korištenjem novca EU i dodatnih izvora finansiranja.

Von der Leyen je rekla da je opskrba EU plinom “sigurna ove zime” i da se blok 27 zemalja priprema za narednu.

Čelnici zemalja EU pozvat će da se pripreme planovi za nepredviđene situacije za opskrbu energijom naredne zime na samitu u četvrtak u Briselu, prema nacrtu zaključaka njihovog sastanka u koji je Reuters imao uvid.

No, zemlje još nisu pronašle rješenje za visoke cijene energenata. Ministri energetike EU-a održat će vanredni sastanak u utorak kako bi pokušali dogovoriti gornju granicu za cijenu plina.

N1