Oživljava se olimpijski duh i čuvaju uspomene na sarajevske igre

Screenshot 4 17
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Turistička zajednica Kantona Sarajevo, u saradnji sa KJP ZOI`84, Olimpijskim centrom Bjelašnica i Igman te Gradom Sarajevo, obilježava 38. godišnjicu sarajevskih Zimskih olimpijskih igara.

Iz Turističke zajednice KS su najavili da će simbolično, od 8. do 19. februara, kada su i održane XIV zimske olimpijske igre 1984. godine, svakodnevnim aktivnostima turistima i građanima narednih dana ponudit sadržaje koji bude uspomene na sarajevsku olimpijadu.

Obilježavanje će započeti 8. februara 2022. godine uz šetnju sa Vučkom, koji će se družiti i fotografisati s prolaznicima Sarajeva, te dijeliti poklone. Narednih dana Vučko će posjetiti i Međunarodni aerodrom Sarajevo i poželjeti dobrodošlicu turistima, a bit će redovan gost olimpijskih planina Bjelašnice, Igmana i Trebevića.

Na Bjelašnici će tokom trajanja obilježavanja godišnjice biti obezbjeđen Vučkov popust na ski-karte od 30 posto do 50 posto na stalnu cijenu.

Planirana je i nagradna igra u okviru Studentskih pohoda koji su planirani za 12. februar, a nagrađeni će biti studenti koji naprave najboljeg snježnog Vučka.

Za predstavnike medija bit će osiguran besplatan trening nordijskog skijanja koji će realizirati sk- klub “Igman”.

“Na Bjelašnici ćemo dočekati naše olimpijske predstavnike prilikom povratka sa Zimskih olimpijskih igara 2022. iz Pekinga. Kako bi turistima i građanima što više približili olimpijska obilježja i simbole, pružit ćemo im priliku da besplatno posjete neka od olimpijskih mjesta”, najavili su iz Turističke zajednice KS.

Organizirat će i besplatnu vožnju sarajevskom žičarom u sklopu turističke ture na Trebević koju će 14. februara raditi agencija Meet Bosnia, uz izlaganje vodiča o važnosti i funkciji olimpijske staze za bob i sankanje.

Olimpijski muzej Sarajevo svim posjetiteljima 18. februara 2022. godine nudi cjelodnevni besplatan ulaz, što je idealna prilika za upoznavanje sa ostavštinom olimpijskih vrijednosti i olimpijskog duha.

Centar Skenderija 10. februara pruža mogućnost besplatnog klizanja na platou u okviru projekta Zimska čarolija Skenderija, koji je podržala Turistička zajednica KS.

“Turiste i građane pozivamo da budu dio obilježavanja sarajevskih Zimskih olimpijskih igara i uživaju u ponuđenim sadržajima, uz nadu da ćemo ponovno osjetiti olimpijski duh u glavnom gradu BiH, koji je dobio podršku za zajednički nastup sa Barcelonom i na Olimpijskim igrama 2030. godine. Kandidati za domaćina Zimskih olimpijskih igara 2030. godine su Vancouver (Kanada), Sapporo (Japan), Salt Lake City (SAD) te Barcelona-Pirineji (Španija, Andora, Francuska)”, saopćeno je iz Turističke zajednice KS.