Ozvaničen početak obuke za mlade oficire OSBiH

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

vojska

Prigodnom ceremonijom u Domu Oružanih snaga BiH (OSBiH) u Sarajevu je danas ozvaničen početak obuke za 30 najuspješnijih, visokoobrazovanih, mladih kandidata, koji su iz civilstva aplicirali za prijem u oficirski kor OSBiH.

Radi se o prvoj klasi polaznika, koji su odabrani nakon rigoroznog i zahtjevnog procesa selekcije, odnosno provjere psiho-fizičkih i intelektualnih sposobnosti, a u sklopu pilot-projekta “Osnovna obuka oficira”, koji se realizira uz podršku Vlade UK, odnosno Ambasade Velike Britanije u BiH – Ureda vojnog atašea, te u saradnji s NATO-štabom Sarajevo i Komandom EUFOR-a.

Učesnike svečanosti pozdravio je zamjenik vrhovnog komandanta Savezničkih snaga (NATO) u Evropi (DSACEUR) i dosadašnji operativni komandant EUFOR-ove operacije “Althea”, britanski general sa četiri zvjezdice sir Richard Shirreff, istaknuvši značaj uspostave modela odabira i obuke za oficire OSBiH kojim se svima pružaju jednake šanse na potpuno transparentan i pravičan način.

Poručio je da BiH i njene Oružane snage mogu biti ponosni na buduće mlade lidere koji će s jednakom posvećenošću i predanošću biti u službi i predstavljati vlastitu domovinu, bez obzira na njihovu etničku, ili bilo koju drugu pripadnost.

Čestitke, istim povodom, uputili su otpravnica poslova britanske ambasade u BiH Jo Lomas i vojni ataše Velike Britanije u BiH pukovnik Rob Tomlinson, kao i ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalmajor Anto Jeleč i komandant Komande obuke i doktrine (KOID) OSBiH brigadir Robert Sušac, potcrtavajući značaj profesionalnog usavršavanja, podmlađivanja i kadrovskog jačanja OSBiH u skladu s NATO-standardima.

Ocijenjeno je kako kvaliteta oružanih snaga u najvećoj mjeri ovisi o kvaliteti njihovog starješinskog kadra, te izraženo uvjerenje da će novi mladi lideri unijeti novi kvalitet u OSBiH, te doprinijeti uspješnom predstavljanju BiH i njenom imidžu u svijetu, kako putem učešća u mirovnim misijama, tako i na putu približavanja članstvu naše zemlje u evroatlantskim integracijama.

Visoki međunarodni i bh. dužnosnici pozvali su polaznike prve klase mladih oficira OSBiH na maksimalan angažman, te predanost u ostvarivanju postavljenih ciljeva, uz uvjerenje da će priliku koja im je pružena iskoristiti na najbolji mogući način.

U sklopu ceremonije, kojoj su prisustvovali domaći i međunarodni dužnosnici, te članovi diplomatskog kora, brojni gosti i zvanice, upriličena je i projekcija kratkog filma koji svjedoči o dosadašnjem toku procesu odabira kandidata, kao i dodjela zahvalnica onima koji su najneposrednije doprinijeli uspješnosti cijelog projekta.

Pokretanjem pilot-projekta Osnovna obuka oficira, Ministarstvo odbrane i OSBiH u saradnji i uz spomenutu međunarodnu potporu, pružili su mogućnost mladim, obrazovanim i perspektivnim bh. djevojkama i mladićima da iz civilstva apliciraju u oficirski kor OSBiH.

Radi se o, kako je rečeno, jednom od najznačajnijh projekata Ministarstva odbrane i OSBiH od početka reforme odbrane, koji korespondira s imperativom ustroja modernih i efikasnih OSBiH, osposobljenih da odgovore svim zahtjevima u sklopu utvrđene misije.

Inače, polaznici/kadeti prve klase osnovne oficirske obuke, njih 30, odabrano je od 256 kandidata, koliko ih je iz civilstva apliciralo za oficirski kor OSBiH.

Oni će, nakon okončanja obuke, krajem godine biti promovirani u čin potporučnika i biti raspoređeni na dužnosti komandira vodova u sastavu OSBiH, a ovaj će projekat, kako je najavljeno, biti nastavljen u naredne tri godine.

Fena