Portal 072info

Pacijent iz BiH se dva puta zarazio koronom: Ljekari ne znaju da li je infektivan

koronavirus 8
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prvi slučaj reinfekcije koronavirusom zabilježen je u Tuzlanskom kantonu, a kako je potvđeno, riječ je o pacijentu koji je po drugi put hospitaliziran u COVID bolnici Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli. Njegovo stanje i drugu reakciju na virus ljekari pomno prate, s nepoznanicom da li je on infektivan.

Koronavirus je još uvijek velika nepoznanica za stručnjake iz oblasti medicine širom svijeta, a istraživači pokušavaju doći do adekvatnih informacija u segmentu njegovog djelovanja na ljudski organizam, posljedica koje infekcija ostavlja te dužinu trajanja antitijela. Sada se nameće i istraživanje na ponašanje virusa u slučajevima reinfekcije.

Pola godine od pojave zaraze koronavirusom u Bosni i Hercegovini pojavili su se i prvi slučajevi reinfekcije, a jedan takav je zabilježen i u Tuzli. Kako je za Klix potvrdio direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Vahid Jusufović, trenutno je u COVID bolnici hospitaliziran pacijent kod kojeg je potvrđena reinfekcija virusom.

– Riječ je o pacijentu koji je dva puta hospitaliziran u našoj Klinici za zarazne bolesti, a još ovakvih slučajeva je zabilježeno u Bosni i Hercegovini. Sada je sa imunološke strane potrebno utvrditi o čemu se radi, kazao je Jusufović za Klix.ba.

Govoreći o pacijentu kod kojeg je potvrđena reinfekcija, Jusufović je istaknuo da je riječ o osobi koja se ranije oporavila od oboljenja COVID-19.

– Taj pacijent ranije je bio pozitivan, hospitaliziran je u bolnici gdje je liječen, a nakon značajno popravljenog stanja i kontrolnog negativnog PCR testa je otpušten kući. Međutim, nakon izvjesnog vremena ponovo je hospitaliziran kao pozitivan. To znači da još nismo u potpunosti sigurno kakav imunitet koronavirus ostavlja nakon preležane bolesti, dodao je Jusufović.

Da li je ovaj pacijent infektivan, odnosno da li može prenijeti zarazu na druge te koliko je reinfekcija opasna po njegov organizam trenutno je pod znakom pitanja.

– U svijetu, pa tako i kod nas još uvijek nije utvrđeno da li je i koliko pacijent infektivan. Teoretski to može biti ukoliko ima novi genotip virusa, kao što su slučajevi kod gripe. Njegovo liječenje trenutno je u toku i mi imamo otvorene sve opcije jer ne znamo prirodu bolesti. Na kraju može imati blažu, ali i težu sliku i na sva pitanja odgovore treba sačekati nakon završetka drugog liječenja, rekao je Sead Ahmetagić, načelnik Klinike za zarazne bolesti u Tuzli u okviru koje je i formirana COVID bolnica.

Stanje pacijenta trenutno je stabilno, a tuzlanski ljekari ga pomno prate.

– Mi prema njemu postupamo kao da je infektivan i to radimo zbog zaštite drugih pacijenta te osoblja. Također, shodno broju pozitivnih pacijenata mi očekujemo da će biti novih reinfekcija u narednom periodu, dodao je Ahmetagić.

U COVID bolnici Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli trenutno se nalazi 36 pacijenta kod kojih je potvrđena infekcija koronavirusom, dok je šest priključeno na respirator u Respiratornom centru Klinike za plućne bolesti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 11
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Na svadbi bilo 700 gostiju, razmjere zaraze još nisu poznate

072info.com

Slovenija s drugim najvećim brojem dnevnih zaraza od početka epidemije

072info.com

Nedim Sladić otkrio kada možemo očekivati prve pahulje u BiH

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)