Pacijent pozitivan na koronu pobjegao iz bolnice, dan kasnije pronađen mrtav

cigarete 4645 750x422 1

Pušači imaju mnogo veće šanse, čak 80 odsto, nego nepušači da završe na liječenju od posljedica virusa korona, otkrili su naučnici sa Univerziteta u Oksfordu.

Do sada je bilo mnogo suprotstavljenih podataka o tome do koje mjere pušenje utiče na hospitalizaciju zbog kovida 19.

U istraživanje je bilo uključeno 412.469 ljudi, među kojim je 1.649 bilo pozitivno na virus korona, 968 ih je primljeno u bolnicu, a 444 osobe su umrle.

Većina, odnosno 57 odsto od ukupnog broja uključenih u istraživanje, nikad nije pušila, 37 odsto su bili bivši pušači, a četiri odsto učesnika istraživanja je pušilo za vrijeme studije.

Među pušačima, većina ili 71 odsto aktera istraživanja spadalo je u umjerene konzumente /do 19 cigareta na dan/, a ostatak od 29 odsto bili su strastveni pušači /20 ili više cigareta dnevno/.

Rezultati su pokazali da, u poređenju sa onima koji nikad nisu konzumirali cigarete, kod sadašnjih pušača rizik od hospitalizacije zbog kovida 19 iznosi 80 odsto.

Studija pokazuje da je kod osoba koje puše od jedne do devet cigareta dnevno uočena dvostruko veća vjerovatnoća od smrtnog ishoda usljed virusa korona u odnosu na nepušače, a kod onih koji puše od 10 do 19 cigareta vjerovatnoća je čak šest puta veća.

Rezultati istraživanja idu u prilog uzročno-posljedičnoj vezi pušenja i rizika od razvoja teškog kovida 19, naveli su autori u studiji objavljenoj u časopisu “Toraks”.

Prethodni članakBh. sudija omogućio kćerki da stan kupi po tri puta nižoj cijeni
Sljedeći članakDodik o smjeni Gordane Tadić: Ovo je osveta Osmice, SDA želi preuzeti Tužilaštvo BIH, već imaju Sud