Portal 072info

Pad cijena hrane u BiH: Meso jeftinije i do 30 feninga

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema podacima iz Agencije za statistiku BiH, u februaru je došlo do pada razine cijena proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju, i to za 0,2 posto, piše Večernji list BiH.

 

Kada govorimo o pojedinačnim proizvodima, dolazimo do podataka kako je došlo do pojeftinjenja junećeg mesa bez kosti, svinjetine s kostima, pastrve, dok je piletina poskupila. Tako je junetina 12,8 KM te je jeftinija za 10 feninga.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Svinjetina s kostima je pojeftinila za 30 feninga te iznosi 7,7 KM, dok je piletina poskupila za 10 feninga i stoji 4,7 KM. Pojeftinila je i pastrva za 10 feninga te sada iznosi 9,2 KM.

Cijene riže (3,2 KM), hljeba od pšeničnog brašna (2,2 KM), pšeničnog bijelog brašna (1 KM) ostale su iste u odnosu na prethodni mjesec, ali i na isto razdoblje prošle godine. Zanimljivo je spomenuti kako i Federalno ministarstvo trgovine pravi mjesečna izvješća o cijenama u gradovima diljem FBiH. Tako su, primjerice, konstatirali kako je riža najskuplja u Mostaru (3,9 KM), dok je najjeftinija u Orašju (1,9 KM). Što se tiče mesa, ono je najskuplje u Tuzli (14,2 KM), dok je svinjetina najskuplja u Sarajevu (12 KM). Piletina je najskuplja u Širokom Brijegu (6,1 KM), a pastrva u Bihaću (10,4 KM).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema Agenciji za statistiku, tvrdokorni sir ima istu cijenu kao i prethodni mjesec (9,5 KM), dok je u odnosu na isto razdoblje lani sir sada jeftiniji i za marku. Cijena jaja je ostala ista, dok je, primjerice, u odnosu na prethodni mjesec maslac poskupio za 10 feninga, kao i margarin. Kada govorimo o istom razdoblju prošle godine, maslac je jeftiniji za 30 feninga i sada iznosi 17,2 KM. Gledajući po gradovima u FBiH, maslac je najskuplji u Orašju (18,9 KM), dok je najjeftiniji u Sarajevu (15,4 KM).

I ulje je skuplje za 10 feninga i sada iznosi 2,3 KM.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Poskupjelo je i voće za 10 feninga, kao i crni luk, dok je cijena krumpira i graha ostala ista kao i prethodnog mjeseca.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)