Portal 072info

Pad cijena na svjetskom tržištu: Ove sedmice nafta pojeftinjuje i u BiH

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nakon što su periodične cijene nafte tokom današnjeg trgovanja ponovo pale kao rezultat porasta zaliha nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i u Bosni i Hercegovini se već ove sedmice može očekivati blago sniženje cijena nafte.

Vahida Crnalić, viši samostalni referent za evidentiranje promjene cijena pri Ministarstvu trgovine Federacije BiH, za Anadolu Agency (AA) je potvrdila da je moguć pad cijena nafte u BiH tokom ove sedmice.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

“Imali smo sniženje cijena nafte tokom vikenda za nekih 5 feninga tako da je cijena trenutno 2,05 KM. Zbog pada cijena nafte u svijetu može se tokom ove sedmice očekivati blagi pad cijena nafte i u BiH. To bi moglo biti sniženje za nekoliko feninga”, rekla je Crnalić.

Istakla je kako redovno primaju zahtjeve za sniženjem cijena nafte.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

“Mi svakodnevno primamo zahtjeve za korigovanjem cijena. Zato je i ove sedmice moguće očekivati pad cijene nafte u BiH za nekoliko feninga”, potvrdila je Crnalić.

Naglasila je kako u narednom periodu ne bi sigurno trebalo biti poskupljenja nafte ako se imaju u vidu trendovi na tržištu nafte u svijetu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

“Sve se to odrazi i kod nas u BiH, tako da nećemo imati poskupljenja. Važno je napomenuti da je nafta u BiH još uvijek najjeftinija od zemalja regiona iako je životni standard u BiH i u još nekim zemljama regiona skoro isti”, kazala je Crnalić.

Inače, američka “laka” nafta (WTI) za isporuku je pojeftinila za 70 centi na 50,16 dolara, dok je nafta tipa “brent” u Londonu pojeftinila 53 centa na 56,51 dolar.

Američki institut za naftu (API) je jučer saopćio da su zalihe nafte prošle sedmice porasle za 2,3 miliona barela.

Pritisak na cijene nafte vrši i zabrinutost u pogledu povratka iranske nafte na svjetsko tržište nakon što je zvanični Teheran nedavno postigao dogovor sa šest vodećih zapadnih sila o ograničavanju iranskog nuklearnog programa.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6