Padaju cijene proizvoda i usluga u BiH: Evo za šta ćete izdvajati manje novca

Padaju cijene proizvoda i usluga u BiH: Evo za šta ćete izdvajati manje novca

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena, u julu ove godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su pale za 0,6 posto.

Hrana i bezalkohoholna pića u prosjeku su bili jeftiniji za 1,4 posto, odjeća i obuća za 4,5 posto, namještaj i aparati za domaćinstvo  za 0,1 posto, prijevoz za 0,2 posto, a ostala dobara i usluge za 0,4 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH, prenosi Hayat.ba.

U odnosu na juni, u julu ove godine u prosjeku su poskupili alkoholna pića i duhan za 1,8 posto, stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti za 0,2 posto, te zdravstvo za 0,1 posto.

Nivo cijena u julu u odnosu na isti mjesec prošle godine viši je za 0,5 posto.

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su bili skuplji za 1,2 posto, alkoholna pića i duhan za šest posto, stanovanje i režijski troškovi za 3,2 posto, zdravstvo za 0,7 posto, te prijevoz za 0,1 posto.

Odjeća i obuća, u julu u odnosu na isti mjesec prošle godine, u prosjeku su bili jeftiniji za 10,3 posto, a namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće, te komunikacije  za po 0,7 posto.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE