Padaju korumpirani policajci: Mafija ne postoji bez vlasti

Podijelite vijest

Već mjesecima unazad u raznim akcijama hapse se brojni policijski službenici iz svih agencija u BiH. 

Hapsili su se pripadnici DKPT, Granične policije, MUP-a RS te OSA-e, a svi oni dovode se u vezi s opasnim narko-grupama koje su rasturale drogu, reketarile i ubijale. 

Prema onome što se do sada zvanično zna – policijski službenici koristili su svoje položaje i krimosima odavali službene tajne i informacije koje bi im olakšavale posao. Sve njih odalo je raspakivanje aplikacije Sky, putem koje su komunicirali.

Svježi primjer povezanosti vlasti i kriminalnih klanova jeste i današnje hapšenje glavnog inspektora MUP-a RS Nedeljka Lubura. 

Naime, njega je uhapsio MUP RS po nalogu Tužilaštva BiH koje nastavlja akcije hapšenja policijskih službenika povezanih s kriminalnim miljeom.

ČITAJ JOŠ:  Hapšenje zbog držanja puške 

Kako je Raport i naveo Lubura je i bivši zet ministrastva unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača (SNSD). 

Prekjučer je uz pripadnika OSA-e, uhapšen i Miloš Lukajić, policijski službenik Granične policije BiH koji je početkom juna dobio priznanje Medalja za hrabrost, a uručio mu ga je direktno ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić (SDA).

Stručnjaci iz oblasti sigurnosti upozovaju da su ovi slučajevi primjeri kriminalne mreže, i to ne samo policijskih već i najviših političkih krugova. 

Upravo brojni policijski službenici na položaje dolaze preko politike, a u BiH često zajedno odrađuju mete. Protekla hapšenja, a i ona koja bi mogla uslijediti, samo će biti novi dokazi da je vlast korumpirana i kriminalna.

Šta to znači za državu te šta možemo učiniti po pitanju ovog problema razgovarali smo i Nedžadom Korajlićem, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu. 

ČITAJ JOŠ:  Hapšenje zbog držanja puške 

Na samom početku razgovora on se osvrnuo na hapšenja u proteklih nekoliko dana, te kazao da to treba gledati sa pozitivne strane . 

“Iskreno da vam kažem ne bih uopšte ovo posmatrao iz negativnog aspekta. Sada ću vam objasniti i zašto. Dakle, sve dok se ovakve stvari dešavaju i dok se uhapšeni znači da sistem radi. Tako da, ja bih ovo gledao samo pozitivno. Tačnije možemo zaključiti da je ovo negativna pojava, ali je pozitivno je da se radi na tome”, kazao je Korajlić.

Nedžad Korajlić

Prema ovogodišnjem Indeksu percepcije korupcije (Corruption Perception Index – CPI) Bosna i Hercegovina zauzela je treće najgore mjesto u Evropi sa ocjenom 35, na skali od nula do 100. 

“Bez istraživačkog djela statistike sigurno da smo po svjetskim kriterijima nekim visoko smo rangirani u tom dijelu koruptiranih država. Međutim, upravo ovih primjeri hapšenje mogu da nam daju ohrabrenje da se ipak radi na tome”, istaknuo je profesor Korajlić.

ČITAJ JOŠ:  Hapšenje zbog držanja puške 

Na samom kraju razgovora ističe da je bitno znati da mafije nema bez države, odnosno organizovanog kriminala nema bez podrške određenih krugova izdomena vlasti i politike.

“Kada ima mafije u državi, tu uvijek ima povezanosti sa policijom i politikom. Jednostavno to je neraskidivo. Morate znati da mafija ne može funkcionisati ako nema spregu sa politikom i policijom. Opet ima i nekih pozitivnih snaga u cijelom procesu koje mogu utjecati na sprječavanje te sprege”, zaključio je Korajlić za Raport.


Podijelite vijest