Paja i Jare savremenog doba: njihov zeleni tamić se ne gasi, a oni ruše sve predrasude o razmaženoj omladini

tamic1 696x464 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Gornji Milanovac – Ako vas na putu susretne stari zeleni “tamić” u njemu se najvjerovatnije nalazi vrijedni majstorski tandem.

Omladinci, koji iako tek zakoračili u dvadesete već iza sebe imaju nekoliko godina težačkog radnog staža i žuljeve na još uvijek dječjim rukama.

Dva Marka su dva najbolja druga, ortaci u poslu i svijetli primjer mladića koji svoje tinjedžerske dane ostavljaju iza sebe, ne libeći se nijednog posla, a često ih nazivaju Paja i Jare savremenog doba. Oni grade kuće, šeluju, betoniraju i postavljaju teške kamene ploče.

Foto: RINA

Sve to prođe kroz naše ruke i po nekoliko puta. Kamene ploče treba prenijeti iz rudnika na lokaciju, zatim se obrade na frezi u debljinu koju želiš i uklopiš da to bude lijepo kada se izfuguje. Iako sam završio za automehaničara, put me je naveo da odem u građevince, što mi je na neki način bio veći izazov. Već peta sezona kako samostalno da radim, a zanat sam naučio od starijeg majstora koji me je uveo u posao a kasnije sam dosta i sam naučio što se tiče kamena – rekao je majstor Marko Radovanović.

Prvo vrijeme je u radne pohode išao sam, a onda mu se prije tri godine pridružio imenjak i prijatelj. Zeleni “tamić” koji je njihov zaštitni znak služi im za prevoz materijala, ali kad prekorače radno vreme, vrlo često i kao kamp kućica.

Uspjeli smo da uštedimo i prošle godine ga kupili. Tako nam je obavljanje poslova mnogo olakšano, jer materijal natovarimo za 15 minuta i brzo stignemo na lokaciju. Dok nismo kupili “tamić” dosta smo se namučili oko tog transporta. Za ovih godinu dana još uvijek nas nije izdao nijednom, niti se pokvario. Gdje god smo se uputili, od Beograda do Crne Gore išao je bez greške – rekao je ovaj vrijedni majstor.

Ova dvojica mladića gdje god su krenuli na put i kakav god posao radili imali su podršku roditelja i porodice. Sve što do sada imaju stekli su svojim poštenim radom i ponosni su na to, prenosi Kurir.

Foto: RINA

Nadaju se novim izazovima, a kad su ljudi mladi, voljni da rade i sebi obezbijede sve što požele, kažu da nijedna kamena ploča nije toliko teška.