Paja Patak slavi 79. rođendan

Paja Patak slavi 79. rođendan

Paja-Patak-2

Jedan od najpoznatijih i najpopularnijih crtanih likova Volta Diznija, Paja Patak, danas slavi 79. rođendan. Prvi put se pojavio u kratkometražnom filmu serije "Silly Symphonies" 1934. godine, a tri godine nakon toga postao je junak crtanih filmova.

Ovaj patak poznat je po svojoj nestrpljivosti, tvrdoglavosti, izljevima bijesa, ali pored svega toga, jako je šarmantan i spreman na sve da bi pomogao prijatelju u nevolji.

Izmišljen je kao protivteža Miki Mausu, liku bez mane, pa ga njegova ljubomora ponekad tjera da se ponaša kao zločinac. Poznat je i po tome što je opsjednut novcem, o čemu svjedoči njegov odnos sa stricem, koji živi na „visokoj nozi“. Također, voli da se hvali, pogotovo ako je u nečemu posebno vješt. Nesebično pruža ljubav svojim nećacima, te ih tretira kao svoju djecu. Ima djevojku Patu i mnoštvo prijatelja.

Prepoznatljiv glas ovom junaku dao je glumac Klarens Neš, što je trajalo do njegove smrti, 1985. godine. Nakon toga, glas je davao Toni Anselmo. Govor u ovom crtanom filmu je polurazumljiv, a tu je samo kako bi slika bila ubjedljivija.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica