Portal 072info

Pale prve presude za “muljažu” s brašnom u režiji pekara i kuhara u KPZ-u Zenica

Prvostepenom presudom Kantonalnog suda u Zenici, Tihomir Mizdrak, kuhar u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) Zenica proglašen je krivim za krivično djelo sprečavanje dokazivanja, a Vladimir Đajić za krivično djelo prikrivanje, sve u vezi sa slučajem krađe brašna iz KPZ-a.

Suđenje Namiru Brki, pekaru iz KPZ-a Zenica još je u toku, a optužen je za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema informacijama iz Suda, Mizdrak je prvostepenom presudom uvjetno osuđen na tri godine zatvora, a kazna se neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od godinu od pravomoćnosti presude ne počini novo krivično djelo. Vladimru Đajiću dosuđeno je šest mjeseci zatvora uvjetno, s rokom kušnje također od godinu dana.

Podsjećamo, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u junu prošle godine upali su u prostorije KPZ-a Zenica, te u akciji “Kolektiv” uhapsile tri osobe zbog sumnji u malverzacije s nabavkama brašna za potrebe ishrane u najvećem zatvoru u BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako se tada moglo čuti od izvora u KPZ-u Zenica, sumnjalo se da “muljaža” s nabavkom brašna za ishranu osuđenika traje već duže vrijeme.

– Pekar je, naprimjer, naručivao brašno i ono je, u određenim količinama, išlo na drugu stranu, odnosno nije dolazilo do KPZ-a. Možete misliti koliko je kamiona brašna dolazilo u zenički zatvor. Ali, od 20 kamiona jedan ili dva bi bili odvučeni na drugu stranu – pojasnio je tada novinarima izvor iz zeničkog KPZ-a.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pekaru Brki, koji je vodio evidenciju robe, na teret je stavljeno da je svakog mjeseca udvostručavao potrebe zatvora. Razliku je prisvajao, te je najvjerovatnije preprodavao. U svemu ga je pokrivao njegov kolega Mizdrak, dok je vozač koji je u zatvor dovozio brašno iz jedne pekare, kako se tada moglo čuti, u sve također bio uključen.

Kako je navedeno u presudi, Mizdrak je 31. maja prošle godine, u namjeri sprečavanja dokazivanja, a po prethodnom dogovoru sa Brkom, dok je on bio odsutan s posla,  iz njegove kancelarije uzeo dokumentaciju, tačnije blok trebovanja materijala i blok izlaza robe, te iz knjige mjesečnog izvještaja za proizvodnju hljeba i drugih pekarskih proizvoda iskinuo listove za mjesec april i mjesec maj 2018.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Znajući da su to službene evidencije KPZ-a Zenica koje se ne smiju štetiti i iznositi, iste je iznio van KPZ ZT Zenica, kako bi ih sakrio pri čemu je spriječen od šefa Odsjeka za osuđeničku kuhinju, pekaru, radionicu i ekonomat- E. Š., koji je uočio da u knjizi evidencije ne postoje listovi. On je nazvao telefonom Tihomira koji je nekoliko minuta ranije izašao i pitao ga gdje su listovi evidencije, a kad mu je Tihomir odgovorio da je zadnji list od mjeseca maja kod njega u džepu, a list od mjeseca aprila se nalazi kod njegove kuće, a da je ranije listove kidao pekar, naredio mu da se odmah vrati u KPZ Zenica i donese službenu dokumentaciju što je on i učinio i u prisustvu policajca S. D. šefu Odsjeka E. predao službenu dokumentaciju list evidencije za peti mjesec 2018.g. kao i blok trebovanja materijala, blok izlaza robe, te naknadno od svoje kuće donio istrgnuti list za četvrti mjesec 2018. godine – navedeno je u presudi.

Presudom je utvrđeno da je Vladimir Đajić  20. aprila 2018. godine od Namira Brke kupio brašno u količini od 24 tone brašna T-500, upakovanog u 960 vreće od po 25 kilograma za iznos od 9.600 KM, a koje brašno je dovezao u prostorije njegove trgovine brašna i stočne hrane “Patent” u Lukavici – Istočno Sarajevo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– On je znao da kupuje brašno koje potiče iz krivičnog djela, obzirom na cijenu za koju je kupio navedeno brašno, a koja je znatno manja od tržišne vrijednosti, koja je u to vrijeme iznosila 14.358,88 KM, kao i okolnosti kupovine, jer je kupio brašno bez propratne dokumentacije fakture i otpremnice, te odmah isplatio iznos od 9.600 KM, čime je kao posljedica nastupila šteta za KPZ u Zenici u iznosu od 14.358,88 KM – navedeno je u presudi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Faktor.ba

Podijelite članak
  • 85
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME