Palestinska novinarka sahranjena uz najviše počasti, Abbas poručio: Izrael je kriv za ubistvo

D96805E5 716C 4927 BACE F078B3756112
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.
DEKRA

Hiljade građana kao i zvaničnici Palestine prisustvovali su danas sahrani palestinskoj novinarki koja je jučer ubijena u pucnjavi izraelske vojske u izbjegličkom kampu Jenin na Zapadnoj obali.

Pogrebna povorka reporterke Al Jazeere Shireen Abu Akleh krenula je iz bolnice Istihsari u naselju al-Rihan i uputila se prema predsjedničkom kompleksu al-Muqata’a, gdje je održana velika državna ceremonija uz prisustvo predsjednika Mahmouda Abbasa, premijera Mohammada Shtayyeha i brojnih drugih zvaničnika, prenosi Wafa.

Počasna garda donijela je tijelo novinarke, ogrnuto palestinskom zastavom i pancirnim prslukom za novinare i cvijećem, u al-Muqata’u, gdje su se predsjednik Abbas i premijer Shtayyeh oprostili od nje i položili vijenac na njen kovčeg dok su gajde svirale.

Pohvalivši Abu Aklehu, predsjednik Abbas ju je opisao kao heroinu koja je žrtvovala svoj život u odbrani svoje ideje i svog naroda.

“Bila je iskren i patriotski glas koji je prenosio patnju majki mučenika i zatvorenika, stradanje Jerusalema, logora, protesta i upada u gradove i sela”, rekao je Abbas.

Također, on je okrivio Izrael za ubistvo Abu Akleha.

“Mi smatramo da su izraelske okupacione vlasti u potpunosti odgovorne za ubistvo i one neće moći sa ovim zločinom sakriti istinu. Ovo ne smije proći nekažnjeno”, kazao je on.

Podsjetimo, Abu Akleh ubijena je tokom racije izraelske vojske u gradu Jenin na Zapadnoj obali. Palestinsko ministarstvo zdravstva saopćilo je da je Akleh pogođena metkom u glavu, dok je druga novinarka pogođena u leđa.

Povodom događaja oglasio se i šef Izraelskih odbrambenih snaga Aviv Kohavi koji je izrazio žaljenje zbog smrti novinarke.

“U ovoj fazi istrage nije moguće utvrditi čijim metkom je pogođena. Žao nam je zbog njene smrti. Da bismo došli do istine, formirali smo poseban tim koji će razjasniti činjenice i iznijeti ih pred javnost u najkraćem mogućem roku”, rekao je šef IDF-a.

Klix/FENA