Palestinska zajednica pisala ministrici Turković zbog izostanka osude ubistva novinarke Abu Akleh

Članovi Palestinske zajednice u Bosni i Hercegovini izražavaju ogorčenost zbog izostanka javne osude Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u povodu ubistva novinarke Al Jazeere Širen Abu Akleh (Shireen Abu Aqleh) koju su, kako se navodi, brutalno likvidirali vojnici izraelske okupatorske vojske, a nakon toga dodatno napali i tukli ožalošćene u pogrebnoj procesiji koja je trebala da protekne dostojanstveno u sjećanju na tu hrabru novinarku.

– Iako su Bijela kuća, Evropska unija, Kongres SAD-a kao i većina evropskih vlada i ministarstva vanjskih poslova u svijetu odmah osudili to ubistvo, izražavamo čuđenje zbog šutnje Ministarstva vanjskih poslova BiH iako smo se obratili 12. maja kabinetu ministrice Bisere Turković molbom da Ministarstvo javno osudi taj čin i pridruži se ostalim evropskim ministarstvima koja su pozvala izraelsku okupatorsku vladu na odgovornost pred Međunarodnim sudom pravde – navodi se u saopćenju.

Kako naglašava Palestinska zajednica u BiH, pokojna novinarka Al Jazeere Širin imala je američko državljanstvo i bila je kršćanka, hrabra i posvećena palestinskom pitanju.

Avaz