55
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Izraelska zabrana ulaska humanitarne pomoći namijenjene civilnom stanovništvu Gaze, što je dio izraelske nezakonite kolektivne kazne izrečene za dva miliona Palestinaca, dodatno pogoršava ionako očajne humanitarne prilike u Pojasu Gaze, saopćeno je iz Udruženja Palestinska zajednica u BiH.

– Izraelska okupatorska vlast i njena vojska posebno su pojačale krizu u Gazi sistematskim uništavanjem dalekovoda, zabranom uvoza goriva potrebnog za pogon jedine elektrane u Gazi i odbijanjem popravke četiri glavna elektroenergetska voda oštećena tokom agresije na Pojas Gaze prošlog mjeseca što je direktno utjecalo na pogoršanje rada bolnica i pad pružanja njihovih usluga, rizikujući živote pacijenata, posebno onih u prostorijama intenzivne njege – navedeno je u saopćenju.

Patnja civilnog stanovništva

Kao rezultat toga, u Gazi se električna energija isporučuje samo četiri sata dnevno, dok su na snazi i redukcije pitke vode.

– Ponašanje izraelskih okupatorskih snaga, grubo i sistematski krši međunarodno pravo i pogoršava patnju civilnog stanovništva, bilo to direktnim granatiranjem, uništavanjem njihovih domova ili uvođenjem mjera koje pogoršavaju njihovo ionako teško stanje. Tolerancija međunarodne zajednice prema izraelskim teškim i sistematskim kršenjima međunarodnog prava dodatno stimuliše Izrael da nastavi sa svojim planom – istaknuto je u saopćenju uz poziv međunarodnoj zajednici da zaustavi okupatorsku Vladu Izraela i njenu diskriminatornu politiku usmjerenu na Palestince, da popravi glavne vodove za električnu energiju i omogući uvoz goriva i druge pomoći u Gazu – navodi se u saopćenju.

Humanitarni broj

Iz Udruženja posjećaju da su pokrenuli humanitarni broj 090 292 006, putem kojeg građani BiH doniraju 3KM. Osim toga, pomoći se može i uplatom na žiro račun kod BBI Banke, broj računa : 141-311-53200039-07 (primalac Udruženje Palestinska zajednica u BiH, Džinina 4, Sarajevo – s naznakom ‘Pomoć za Palestinu’.

Podsjećamo, napadi koje je Izrael na Pojas Gaze pokrenuo 10. maja, dogovorom o prekidu vatre postignutim s Hamasom, obustavljeni su 21. maja u dva sata iza ponoći.

U napadima koje je Izrael izveo na Gazu poginulo je 254 Palestinaca, među kojima je 66 djece i 39 žena, a ranjeno je 1.948 osoba. Nekoliko hiljada objekata je potpuno srušeno ili je oštećeno do te mjere da se ne mogu koristiti.