33 2
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Brojni palestinski muzičari održali su koncert na otvorenom u Gazi na ruševinama višespratnice Hanadi, koja je uništena u izraelskim napadima.

Koncert pod motom “Naši snovi su preveliki da bi ih ratovi uništili” održan je u organizaciji Generalne uprave za mlade i kulturu u Gazi. Muzičari, među kojima je bio veliki broj mladih, pjevali su poznate palestinske pjesme. Koncert održan na ruševinama višespratnice slušao je veliki broj ljudi. Palestinski muzičari poslali poruku mira

Organizator koncerta, Fatima al-Askeri, rekla je da im je cilj koncertom poslati humanu poruku značaja mira i života. I okončanja izraelskih napada na Palestince. Poručila je da Palestinci vole život. te da će i dalje ostati na svojoj zemlji uprkos žrtvama i razaranju. Istakavši da ratovi sigurno ne mogu utišati glasove za slobodu u Gazi te da će i dalje, čak i na ruševinama zgrada, nastaviti pokazivati svoju kreativnost i kulturu drugim ljudima. Kazala je da se Palestinci u Gazi “bore za opstanak”.

Zgrada Hanadi koja je imala 12 spratova i u kojoj su živjeli civili u četvrti Rimal na zapadu Gaze, srušena je nedugo nakon izraelskih napada 11. maja. Napadi koje je Izrael na Pojas Gaze pokrenuo 10. maja, dogovorom o prekidu vatre postignutim s Hamasom. Obustavljeni su 21. maja u dva sata iza ponoći.

U napadima koje je Izrael izveo na Gazu poginulo je 254 Palestinaca. Među kojima je 66 djece i 39 žena. Ranjeno je 1.948 osoba. Nekoliko hiljada objekata je potpuno srušeno ili je oštećeno do te mjere da se ne mogu koristiti.