Pali Bosanci u Švicarskoj: Organizovali ilegalne autotrke

1 28
Podijelite vijest

Švicarska policija uhapsila je 12 osoba, među njima i državljane BiH, zbog organizacije i učešća u ilegalnim utrkama automobila u okolini Ciriha, gdje su jurcali brzinom od skoro 300 kilometara na sat.

Grupa je optužena za više saobraćajnih prekršaja prekoračenja brzine oko najvećeg švicarskog grada u moćnim i sportski dorađenim automobilima. Tužioci tvrde da je zabilježeno da su se neka vozila kretala autoputem brzinom do 287 kilometara na sat i gotovo 200 kilometara na sat van naseljenih područja. Policija je, također, saopćila da su osumnjičeni održavali razne ilegalne utrke na javnim putevima.

ČITAJ JOŠ:  UŽAS U BIH: Pronađeno beživotno tijelo 

Švicarske autoceste imaju ograničenje brzine od 120 kilometara na sat, dok su brzine ograničene na 80 kilometara na sat izvan naseljenih mjesta i 50 kilometara na sat unutar naseljenih područja.

U sklopu akcije je privedeno 11 muškaraca i jedna žena, svi u dobi između 24 i 40 godina, uključujući državljane Švicarske, Italije, Republike Sjeverne Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Hapšenja su uslijedila nakon dugotrajne istrage policije i javnog tužilaštva u Cirihu. Vlasti su krajem aprila izvršile koordinirane pretrage na raznim lokacijama kuća u Cirihu, a zaplijenile su i niz automobila.

ČITAJ JOŠ:  UŽAS U BIH: Pištoljem prijetio sinu žene sa kojom je htio da živi

Istrage protiv osumnjičenih započele su još u januaru 2019. godine nakon što je prethodna protubrzinska akcija rezultirala hapšenjem 21 osobe.

Tužioci su također zatražili da se četvorica uhapšenih osumnjičenih zadrže u istražnom zatvoru. Prema švicarskom zakonu, osumnjičeni se smatraju nevinima dok se ne provede sudski postupak i dok ne bude donesena konačna presuda.


Podijelite vijest