PAMETAN ZUB: Mjeri koliko jedete i pijete

PAMETAN ZUB: Mjeri koliko jedete i pijete

slika (13)

Zahvaljujući ovom wi-fi uređaju sada možete da saznate sve mračne tajne svojih usta. Šta i koliko ste pojeli, popili, cigareta popušili, ali i koliko česte ste se zakašljali.

Naučnici s Nacionalnog univerziteta u Tajvanu razvili su poseban čip koji se nakači na zub kako bi pratio sve aktivnosti koje se dešavaju u vašoj usnoj duplji. Sada možete da znate sve, od toga kakvi ste s održavanjem oralne higijene, koliko unosite zdravih i nezdravih namirnica, napitaka i cigareta, ali i da se upoznate s tim kako i koliko žvaćete, kako dišete, pa čak i koliko kijate ili kašljete.

– S obzirom na to da usta predstavljaju kapiju ljudskog organizma, ovaj oralni senzorni sistem omogućiće ljekarima da prate zdravstvene navike svojih pacijenata, što će posebno biti od koristi onima koji su na određenom tipu dijete – pišu autori studije.

U pitanju je malecni “prisluškivač” sa senzorima za pokret, bežično povezan s kompjuterom ili mobilnim telefonom, zalijepljen za zub, koji prati sva dešavanja u nečijim ustima.

Kako stručnjaci najavljuju, čip će moguće biti skidati i prati, a baterija će se mijenjati po principu koji koristi električna četkica za zube. Jedina potencijalna mana prototipa “pametnog zuba” jeste to što je toliko malen da ga je moguće progutati.

Izvor: Telegraf.rs / National Taiwan University

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica