Pametni satovi postaju veći hit od smartfona

Pametni satovi postaju veći hit od smartfona

607_20130717163849_f43b4e492165b0530cfe2035573f49ff_featured_articleTržište pametnih satova, kao nove generacije uređaja iz kompanija Apple, Google, Microsoft i Samsung, “eksplodirat će” do kraja 2014. godine, uz deseterostruki rast, tvrde analitičari.

Globalno tržište pametnih satova premašit će pet miliona isporučenih komada u 2014. godini, pokazuju najnovije analize kompanije Canalys.

Canalys procjenjuje da je više od 330.000 pametnih satova isporučeno 2012. godini, prvenstveno kompanija Sony i Motorola, a ove godine ta će cifra dostići 500.000.

Tržište pametnih satova, kao nove generacije uređaja iz kompanija Apple, Google, Microsoft i Samsung, “eksplodirat će” do kraja 2014. godine, uz deseterostruki rast. Za razliku od ranijih uređaja, pametni satovi će donijeti sofisticiraniji softver i još elegantniji hardver.

Pregledne informacije, integracija preko senzora i povezivost na veb-servise će biti ključne karakteristike, ali ovi uređaji neće zamjeniti pametne telefone, već će biti svojevrsna dodatna oprema.

Smart satovi će biti najvažniji novi proizvod u kategoriji potrošačke elektronike od kada je iPad definisao tržište tableta, kazao je glavni analitičar i potpredsjednik Canalysa Kris Džons.

Softverske platforme na pametnim satovima će, takođe, biti izvanredna prilika za developere da naprave aplikacije u kategorijama kao što su zdravlje i velnes ili sport i fitnes.

Dizajn hardvera će, takođe, biti od ključnog značaja, posebno jer korisnici žele samo da nose moderne proizvode.

To bi, prema analitičarima, moglo da ugrozi tržište tradicionalnih satova, jer će korisnici uvidjeti da pametni satovi dodaju nove funkcionalnosti njihovim životima, a uz to su i dovoljno moderni.

federalna.ba/telegraf.rs

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS