AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Tehnologija / Zabava

Pametni komunalni stubovi koje postavljaju vlasti u Seoulu imat će višestruku funkciju.

U Seoulu je još prošle godine najavljeno postavljanje novih “pametnih” komunalnih stubova koji će poslušiti kao rasvjeta, semafori,senzori, punjači električnih automobila, mobitela, W-Fi pristupne tačke, sigurnosne kamere i drugo.

Postavljanje pametnih stubova je već počelo, a dosad je na šest lokacija u gradu postavljeno ukupno 26 stupova. Takozvani S-Pole sistem može puniti i električne automobile, dronove, ali i brojati korake pješaka.

Projekt je još uvijek u fazi planiranja, a omogućit će praćenje potencijalnih katastrofa pomoću dronova te pružati važne podatke spasilačkim timovima.

Novi pametni komunalni stubovi će obavljati više funkcija, unaprijedit će izgled gradskih sredina, kao i sigurnost građana. Služit će i kao stanice za punjenje uređaja i automobila, tako da Seoul pravi još jedan korak ka cilju da postane “pametni grad”.

Projekt je dio globalnog razvoja multifunkcionalne ulične infrastrukture, jer gradovi, vozila i ljudi postaju sve više povezani. Također, važan je i zbog činjenice da gradovi postaju prenatrpani zbog novih tehnologija i slično.