Pandemija donijela epidemiju necjepljenih

vakcina korona cjepivo
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Pandemija je donijela epidemiju necijepljenih. Pokazuju to svakodnevnebrojke o oboljelim i hospitaliziranim.

I dalje nepredvidiv, virus se ne zaustavlja, ne bira ni dob, ni spol, ni vrijeme.

Ugrožena dobna struktura u proteklom razdoblju su osobe srednje životne dobi, nerijetko i mlađe.

U Istočnom Sarajevu posljednjih dana zabilježeni su smrtni slučajevi osoba srednjih godina. Upravo pripadnici ove životne dobi čine većinu onih koji su hospitalizirani u bolnicama u BiH.


Dobna granica oboljelih je dosta niža nego na početku pandemije, pokazuju podaci zdravstvenih ustanova. Sada su to osobe do 50 godina, a nije rijetkost da među oboljelima ima i djece i omladine.


EDNAN DRLJEVIĆ, Infektivni odjel OB “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, Sarajevо

“Imamo dosta puno djece i omladine koja ne obolijevaju teško i koja se ne testiraju, tako da mi zapravo i nemamo pravi uvid u te brojke. Međutim iz tog kruga virus se mora smjestiti u krug onih koji su nevakcinisani, u tu neku dobnu skupinu gdje ima najviše nevakcinisanih.”

U posljednje vrijeme povećan je i broj zaraženih koji su vakcinisani. Iako više zaštićeni i sa blažom kliničkom slikom, problem je što mogu biti prenosnici virusa.


EDNAN DRLJEVIĆ, Infektivni odjel OB “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, Sarajevо

“Tako da se i vakcinisani i nevakcinisani moraju čuvati, mada je činjenica da je među umrlim neznatan broj vakcinisanih, isto tako među najteže bolesnim je jako mali broj.”

Slična situacija je i u Srbiji i Hrvatskoj. Bolničkih kapaciteta gotovo da više i nema, a 70 posto hospitaliziranih su nevakcinisani, pokazuju podaci zavoda za javno zdravstvo. Nije imunizirana ni polovina stanovništva, dok je u Evropskoj uniji veća od 70 posto. Uprkos tome, prognoze stručnjaka zabrinjavajuće.

ANDREJ TRAMPUŽ, šef Оdjela Univerzitetske bolnice u Berlinu

“Na početku skoro svi pacijenti su bili stariji od 70 ili čak 80 godina koji su umrli zbog kovida, a sada ide granica u svim državama nadole, jer smo uspješno vaqkcinisali starije ljude. Tako da kod nas je prosječna starost oko 45 godina onih koji su na intenzivnim odjelima i to će ići još na dole.”

Prema najavama stručnjaka, od iduće godine mogle bi se pojaviti vakcine za osobe mlađe od 12 godina. Broj hospitaliziranih i smrtnih slučajeva i dalje će се повећавати u onim zemljama gdje nema dovoljno vakcinisanih.Dok se ne postigne 85 posto vakcinisanih, neophodno je poštovati postojeće mjere.