Screenshot 6 31
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
Kurbani 2021

Lockdown i ograničenja koja je sa sobom donijela pandemija uzrokovali su i promjene u načinu socijalizacije ljudi, ali i pronalasku partnera. Prema podacima aplikacija za spojeve, u posljednje vrijeme sve je više onih koji imaju “manja očekivanja” te ne žele striktno ozbiljne veze.

Nakon što su “izgubili” prethodnu godinu, mnogi koji su u potrazi za partnerom odlučili su svojim profilima na aplikacijama za pronalazak partnera dodati dozu iskrenosti te priznati kako im ozbiljne veze nisu u fokusu interesovanja, ali i da nemaju pretjerano visoka očekivanja.

Ipak, postoje oni koji su lockdown vidjeli kao priliku za davanje prioriteta pronalaženju dobre veze.

S pandemijom i bez nje – izlasci i zabavljanje će uvijek imati uspona, padova i sivih zona, a novo istraživanje aplikacije za spojeve Tinder izvijestilo je o novom trendu za koji će se mnogi složiti da je pozitivan: zabavljanje s manje očekivanja.

Prema podacima Tindera, korisnici koji pripadaju Generaciji Z traže veću otvorenost prema mogućnostima nego ikad prije. Neće precizirati traže li vezu ili nešto ležerno, umjesto toga u opisima profila koriste fraze poput “vidjet ćemo gdje stvari idu” i “otvoreni za sve”.

Broj onih koji se vraćaju u potragu za “nijednom vrstom veze” porastao je za gotovo 50%.

Fraze koje su stekle popularnost u Tinder opisima profila uključuju: “Bez pritiska” – 36% više spominjanja, “Chill” – 34% više spominjanja, “bez očekivanja” – 32% više spominjanja, “kud nas voda nosi” – spominje se 27% više, a “šta se desi, desi se” – 26% više.

“Nakon godine osjećaja ograničenja, naši članovi ne žele ograničavati svoje spojeve i tako smo svjedoci sve većeg trenda izlazaka s manje očekivanja”, kazala je Laura Wilkinson-Rea, direktorica komunikacija Tindera iz Velike Britanije.

“Budući da Generacija Z ažurira svoje biografije gotovo tri puta češće nego što je to bilo prije pandemije, naši članovi putem svojih profila daju potencijalne podudarnosti da mogu sve to pronaći na Tinderu. Bilo da je to prijateljstvo, ozbiljna veza ili flert”, pojasnila je Wilkinson-Rea.

Korisnici Tindera ovaj trend karakterišu pozitivnim i iskrenijim u odnosu na ranije postupanje te smatraju da nakon godine svih vrsta ograničenja nosi dozu slobode.