Pandemija i videoigre: Dobit kompanije Nintendo porasla za 209 posto u 2020.

Screenshot 2 1568

Operativna dobit Nintenda porasla je za nevjerovatnih 209 posto u 2020. godini, odnosno za 2,8 milijardi dolara, što je daleko iznad očekivanja kompanije. Rast japanskog proizvođača konzola i video igara uzrokovan je povećanom potražnjom za vrijeme pandemije koronavirusa. Ovaj uspjeh Nintenda, kako piše CNN, pokazuje da su se ljudi tokom kućne izolacije u 2020. više nego ikad okrenuli zabavi i igraćim konzolama.

Prodaja Nintenda u prvoj polovini fiskalne godine, koja je zvršila u septembru 2020., povećala se za 73 posto. Nintendo je prodao oko 12,5 miliona uređaja samo od aprila do septembra ove godine, što je porast od 81 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Među igračima je bila najpopularnija video igra “Animal Crossing: New Horizons” koja, kažu iz Nintenda, pruža jednu opuštajuću utopiju u teško pademijsko vrijeme.

Nintento je prodao 14,3 miliona primjeraka ove igre od aprila do septembra 2020. godine, čime se ukupna prodaja igre povećala na 26 miliona primjeraka. Poređenja radi, Nintendova najprodavanija igra svih vremena “Mario Kart 8 Deluxe” prodata je u 29 miliona primjeraka.

Prethodni članakBilo je užasno: U lokalu eksplodirala plinska boca
Sljedeći članakKome odgovara ograničavanje broja posmatrača: Sprema li se nova izborna prevara!?