AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Pandemije poput trenutne koja je uzrokovana koronavirusom su rezultat ljudskog uništavanja prirode, smatraju lideri Ujedinjenih naroda, Svjetske zdravstvene organizacije i Svjetskog fonda za prirodu. Oni objašnjavaju da će situacija u budućnosti biti samo još gora ukoliko ovako nastavimo. Ilegalna i neodrživa trgovina divljim životinjama i uništavanje šuma i drugih divljih staništa razlog su što raste broj bolesti koje prelaze sa divljih životinja na ljude, kazali su lideri UN-a, WHO-a i WWF-a The Guardianu.

Oni su dodali još da svijet decenijama ne razmišlja o ovoj surovoj realnosti u kojoj živi, a pozvali su države na zeleni i zdravi oporavak od pandemije.

Poručili su da prirodu moramo vrednovati kao osnovu zdravog društva umjesto upornog pokušavanja da sačuvamo i zaradimo novac uništavajući okolinu, zdravstveni sistem i društvene sigurnosne mreže. Takav način se pokazao da vodi do lažne ekonomije koja će nam doći na naplatu mnogo puta.

Svjetski fond za prirodu je upozorio da će u budućnosti rizik od novih bolesti koje na čovjeka prelaze sa životinja biti viši nego ikada te da takva situacija ima potencijal da potpuno uruši zdravstvo, ekonomiju i globalnu sigurnost.

Početkom Juna je UN-ov šef okoliša i vodeći ekonomista rekao da je pandemija koronavirusa SOS signal za preduzetništvo kazavši da trenutna ekonomija ne shvata da čovjekovo bogatstvo zavisi od zdravlja prirode.

“Vidjeli smo mnoge zaraze i bolesti u prethodnih nekoliko godina – AIDS, SARS, Ebola, Zika i sve one su potekle od životinja usljed velikog pritiska na okolinu”, rekli su to resorni čelnici WHO-a, UN-a i WWF-a dodavši da su izbijanja zaraze manifestacija našeg opasnog i neizbalansiranog odnosa sa prirodom.

Na kraju, britanski Guardian zaključuje sa informacijom da je 60-70 posto novih bolesti u posljednjih 30 godina dolazi upravo iz divljeg svijeta, a da je u istom periodu uništeno prirodnih prostora veličine sedam Velikih Britanija.

Klix