Pandemija koronavirusa dodatno otežala život osobama s invaliditetom

Screenshot 2 83
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Asocijacija nezavisnih intelektualaca – Krug 99 organizirala je danas sesiju posvećenu osobama s invaliditetom kako bi ukazali na činjenicu da je pandemija koronavirusa dodatno otežala njihov život zbog restrikcija, ali i nemogućnosti društva da odgovori na njihove potrebe.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, 15 posto stanovništva u svijetu ima neki od oblika invaliditeta što ih čini najbrojnijom marginaliziranom grupom, a iako je Bosna i Hercegovina potpisnica Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima osoba s invaliditetom ona se gotovo nikako ne primjenjuje, rečeno je.

Na skupu su o izazovima tih osoba govorili direktor Informativnog centra za osobe s invaliditetom “Lotos” iz Tuzle Suvad Zahirović, predsjednica Udruženja “Ružičnjak – Los Rosales” iz Mostara Jasna Rebac te predsjednik Saveza slijepih Republike Srpske iz Banje Luke Branko Suzić.

Zahirović je kazao da je pandemija koronavirusa na trenutak podsjetila osobe bez invaliditeta kako je biti druge strane, jer zbog postojanja veliko broja, prije svega arhitektonskih, ali i drugih barijera osobe s invaliditetom cijeli život manje ili više žive u izolaciji.

One su ovisne o podršci najčešće članova svojih porodica, dok ostali servisi ne postoje, napominje Zahirović, dodajući da BiH ne poštuje Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, a time ni član 11 koji nalaže da su države dužne osigurati zaštitu i sigurnost osoba sa invaliditetom u situacijama rizika, uključujući oružane sukobe, vanredne humanitarne krizne situacije i prirodne katastrofe.

– To pokazuje i situacija poplava iz maja 2014. godina kada su osobe s invaliditetom ostale zarobljene u svojim domovima, a one koje su imale oštećenja sluha nisu na vrijeme upozorene na stanje u zemlji, dok službe civilne zaštite nemaju protokole postupanja u tim situacijama – upozorava Zahirović.

Još jedan od problema koji je danas istaknut je ne postojanje evidencije o mjestu življenja osoba s invaliditetom, a tu je i pitanje nedovoljne saradnje nadležnih institucija s udruženjima koja okupljaju osobe s invaliditetom.

Te osobe trebaju češću posjetu ljekarima, ali im je zbog opće uvedenih mjera za sprečavanje širenja koronavirusa to onemogućeno što je doprinijelo da se invaliditet mijenja na gore jer nemaju odgovarajuće intervencije ljekara.

Predsjednik Saveza slijepih Republike Srpske Branko Suzić kaže da je bh. društvo nespremno dočekalo pandemiju i sve druge prirodne nepogode, posebno ističući problem pristupa zdravstvenoj zaštiti koji je zanemaren jer su svi resursi bili usmjereni na borbu protiv koronavirusa.

Pozvao je odgovorene da odluke i politike ne donese bez osoba s invaliditetom što je ranije izostajalo jer je to način da se riješe neka od brojnih izazova s kojima su suočeni.

Predsjednica Udruženja “Ružičnjak – Los Rosales” iz Mostara Jasna Rebac naglasila je da su osobe s invaliditetom etiketirane ili diskriminirane u svim oblastima društva i ugrožena su im osnovna ljudska prava iako nema razloga za to.

Redovna sesija Kruga 99 održana je u online formatu, a tema je bila “Osobe s invaliditetom u BiH u pandemiji i sadašnjem društvenom ambijentu”.