Portal 072info

Pandemija koronavirusa novi podstrek nezavisnosti Škotske

3B7246DE 059B 403F 8FF7 59F853EB7506
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Korona i Brexit daju novi poticaj: u slučaju novog referenduma vjerojatno bi većina Škota glasala za neovisnost. SNP već radi na strategiji – no neizvjesno je hoće li to uspjeti.

Škotska Deklaracija o neovisnosti je u izboru riječi prilično osjetljiva: 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Sve dok nas i samo stotinu bude živo nikada nas neće prisiliti, ni pod kojim uslovima, pod englesku vladavinu”, stoji u Deklaraciji iz Abroatha, koja je prije tačno 700 godina poslana Papi Ivanu XXII u Avignon, prenosi DW.

Velika proslava jubileja u aprilu nije održana zbog pandemije virusom korona, fotografije s kraja augusta pokazuju samo nekoliko glumaca amatera koji poziraju u historijskim kostimima u opatiji Abroath. No zahtjevi za nezavisnošću Škotske od Ujedinjenog kraljevstva odavno nisu bili tako snažno izraženi. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

18. septembra 2014. je na referendumu za neovisnosti Škotske je 55 posto građana glasalo protiv. Ipak Škoti su prema EU pozitivnije orijentirani od Britanaca u drugim dijelovima zemlje. Kratko nakon referenduma o britanskom napuštanju EU u junu 2016. godine ispitivanja javnog mnijenja su pokazala da bi većina građana bila za neovisnost Škotske. Od maja ove godine sva ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da većina Škota želi neovisnost od Velike Britanije. 

Korona jača poriv za neovisnošću

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Čini se kao da su događaji oko korone utjecali na debatu o neovisnosti Škotske”, kaže Jess Sargeant iz britanske organizacije Institut for Government. Britanski premijer Boris Johnson u borbi protiv virusa vodi cik-cak kurs i neprestano pravi zaokrete u pojedinim mjerama. Broj mrtvih usljed virusa u Velikoj Britaniji je veći nego i u jednoj drugoj evropskoj zemlji.

Neke mjere, koje je London uveo, poput skraćenog radnog vremena do 80 posto plaće idu u korist i Škotima. Međutim borba protiv pandemije je djelomice u nadležnosti regiona tako da se u Škotskoj najvećim dijelom primjenjuju mjere iz Edinburgha. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Virus korona je škotskoj vladi dao platformu kao nacionalnoj vladi. To je moguće je dovelo do toga da više ljudi neovisnost vide kao realističan projekt”, kaže politologinja Sargeant u intervjuu za DW. 

Nedavno je vlada premijerke Nicola Sturgeon morala zaoštriti mjere u zapadnim dijelovima zemlje oko regiona Glazgov: Od početka septembra su privatni susreti članova drugih domaćinstava zabranjeni. Rastući broj zaraženih koronom bi ipak, gledano iz ugla Jess Sargeant, mogao imati negativno djelovanje na pitanje neovisnosti samo ako Engleska istodobno bude panedmiju imala bolje pod kontrolom. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“No u ovom trenutku ne izgleda tako – broj slučajeva zaraženih koronom raste u cijelom Ujedinjenom kraljevstvu”, kaže Satrgeant.

Izbori i referendum?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Temu nezavisnosti u Škotskoj politički skoro u potpunosti utjelovljuje Škotska nacionalna stranka (SNP) premijerke Nicola Sturgeon. Od izbijanja pandemije SNP je u ispitivanjima javnog mnijenja jasno dobio na popularnosti: Na školskim parlamentarnim izborima, koji se održavaju u maju naredne godine, bi ova stranka, kako se čini, mogla osvojiti apsolutnu većinu. 

Prije sedam dana Sturgeon je najavila svoju namjeru da do tada u škotskom parlamentu ponovo bude tematizirana nezavisnost Škotske. Međutim prijedlog zakona mora odobriti vlada Borisa Johnsona prije nego što škotski parlament smije o tome glasati, a Jonhnson se već više puta izjasnio protiv referenduma. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Velika Britanija je do sada argumentirala time da ne postoji potreba za novi referendumom jer je većina 2014. godine rekla ne. No dobar izborni rezultat SNP u maju će otežati (Johnsonu) takvu argumentaciju”, kaže politologinja Sargeant. 

Do maja bi se dakle moglo malo toga dogoditi osim ako SNP ne pozove u pomoć Vrhovni sud. Međutim neizvjesno je da bi tu Škoti mogli pobijediti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prvo provesti Brexit

Prije toga u britanskom kalendaru ipak stoji jedan drugi sudbonosni događaj: Na kraju godine se završava prelazna faza za Brexit. Nakon što je Johnson tokom posljednjih pregovora najavio da više neće prihvatiti dijelove sporazuma o izlasku, kojeg je sam potpisao, a Brisel insistirao na poštivanju ugovora, Ujedinjeno kraljevstvo ide u pravcu “No-Deal” scenarija. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Međutim britanski parlament je već ratificirao sporazum o izlasku prema kojem će britanska Sjeverna Irska i dalje zadržati većinu pravila EU i carine između Republike Irske i Velike Britanije neće biti, tako da na irskom otoku neće biti čvrste granice. 

“Moramo sačekati da vidimo šta to znači za Škotsku – Brexit ostaje tema koja unosi podjele”, kaže Jess Sargeant za DW.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Moguće je da bi tvrdi Brexit mogao pokrenuti većinu Škota, koji su prijateljski raspoloženi prema EU, da se prvo založe za neovisnosti, a onda za ponovni prijem u EU kao 28. zemlja članica. Nicola Sturgeon je nedavno rekla da Brexit jača “želju da Škotska postane neovisna, formira svoju vlastitu budućnost i pozitivno doprinose Europi i svijetu”. 

To je gledano iz ugla Sargeant sve samo ne izvjesno.

“Neovisna Škotska kao dio EU bi značila, da je potrebna infrastruktura na granici sa Velikom Britanijom. U tom slučaju bi SNP imao mnogo posla”, zaključuje Sargeant

Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Šokantna studija: Koronavirusom je zaražena svaka deseta osoba u svijetu!

072info.com

Globalna statistika: Broj umrlih koji su bili zaraženi koronavirusom prešao milion

072info.com

Statistički haos u pandemiji odgovoran za loš status Bosne i Hercegovine

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)