Screenshot 2 49
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

Pandemija koronavirusa sa kojom se čitav svijet bori skoro dvije godine stvorila je veliki pritisak na zdravstveni sustav koji je u nekim zemljama i pred kolapsom.

FIXGEHALT

Osim toga pojavili su se veliki socijalni problemi koji znatno utječu na psihološko stanje ljudi.

O poteškoćama mentalnog stanja koje izaziva pandemija nedovoljno se govori, a štete ćemo u ovom slučaju tek zbrajati, smatraju stručnjaci.

Strah i nesigurnost najjače su emocije koje se mogu javiti u pandemijskim okolnostima. Pretjeran strah dovodi do anskioznosti, ali ide i sve dublje u psihozu, ističu stručnjaci.

LIDER

U Centru za mentalno zdravlje Doma zdravlja Mostar bilo je nekoliko slučajeva u kojima je strah od kovida 19 napravio ogromne štete.

U mostarskom centru za psihološku podršku Sensus bilježe čak 50% više slučajeva osoba koje traže razgovor sa terapeutom zbog nemogućnosti da se nose s emocijama. Onlajn nastava doprinjela je pogoršanju situacije kod mladih ljudi, smatraju naši sagovornici.

Dozirati informacije o pandemiji, racionalizirati strah od bolesti i potražiti stručnu pomoć ako je potrebno samo su neki od savjeta za očuvanje mentalnog zdravlja u pandemiji. Pravu sliku o narušenom mentalnom zdravlju stanovništva, smatraju naši sagovornici, dobit ćemo tek kada pandemija završi.