Pandemija nije ni blizu kraja, mogući novi sojevi virusa

who

Tedros Adhanom Gebrejesus (Ghebreyesus) čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozorio je na opasnost pretpostavke da je nova dominantna varijanta omikron znatno blaža i da je eliminirala prijetnju koju predstavlja virus.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je da je pandemija COVID-19 daleko od završetka, jer je u Francuskoj, Njemačkoj i Brazilu registrovan novi rekord zaraženih u posljednja 24 sata.

Visoko prenosivi soj omikron se nesmanjeno širi svijetom, tjerajući neke vlade da uvedu nove mjere, a istovremeno ubrzavaju uvođenje dopunskih vakcina.

Evropa je u epicentru

– Ova pandemija nije ni blizu kraja – rekao je šef WHO Tedros Adhanom Ghebrejesus novinarima iz sjedišta agencije u Ženevi, prenosi AFP.

Evropa je u epicentru alarmantnih novih epidemija, pri čemu je broj slučajeva u Njemačkoj prešao 100.000, a Francuska je u utorak prijavila skoro pola miliona slučajeva.

Šef zdravstva UN-a upozorio je da se omikron ne smatra blagim, jer dominantni soj Covida nastavlja da izaziva nove epidemije od Latinske Amerike do istočne Azije nakon što je prvi put otkriven u južnoj Africi u novembru.

Pet miliona slučajeva

– Omikron je možda manje ozbiljan, u prosjeku, ali priča da je u pitanju blaga bolest je pogrešna – rekao je.

Pet miliona slučajeva je prijavljeno u Evropi prošle sedmice, a WHO je predvidjela da bi omikron mogao zaraziti polovinu stanovnika Evrope do marta.

IZVORFena
Prethodni članakIspovijest napadnutog Zeničanina: Al-Hamdani je izletio s parkinga i zabio mi sječivo sjekire u glavu
Sljedeći članakMinistarstvo finansija BiH: Ne sprječavamo finansiranje općih izbora