Pandemija nije ni blizu kraja, mogući novi sojevi virusa

who
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Tedros Adhanom Gebrejesus (Ghebreyesus) čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozorio je na opasnost pretpostavke da je nova dominantna varijanta omikron znatno blaža i da je eliminirala prijetnju koju predstavlja virus.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je da je pandemija COVID-19 daleko od završetka, jer je u Francuskoj, Njemačkoj i Brazilu registrovan novi rekord zaraženih u posljednja 24 sata.

Visoko prenosivi soj omikron se nesmanjeno širi svijetom, tjerajući neke vlade da uvedu nove mjere, a istovremeno ubrzavaju uvođenje dopunskih vakcina.

Evropa je u epicentru

– Ova pandemija nije ni blizu kraja – rekao je šef WHO Tedros Adhanom Ghebrejesus novinarima iz sjedišta agencije u Ženevi, prenosi AFP.

Evropa je u epicentru alarmantnih novih epidemija, pri čemu je broj slučajeva u Njemačkoj prešao 100.000, a Francuska je u utorak prijavila skoro pola miliona slučajeva.

Šef zdravstva UN-a upozorio je da se omikron ne smatra blagim, jer dominantni soj Covida nastavlja da izaziva nove epidemije od Latinske Amerike do istočne Azije nakon što je prvi put otkriven u južnoj Africi u novembru.

Pet miliona slučajeva

– Omikron je možda manje ozbiljan, u prosjeku, ali priča da je u pitanju blaga bolest je pogrešna – rekao je.

Pet miliona slučajeva je prijavljeno u Evropi prošle sedmice, a WHO je predvidjela da bi omikron mogao zaraziti polovinu stanovnika Evrope do marta.