C01E9B4C 4386 4D0B B5EA 1C1333AF57AE
AUTOR: K.H.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

BANJALUKA, SARAJEVO – Djeca oboljela od malignih bolesti moraju biti izolovana da se zbog oslabljenog imuniteta ne bi zarazila virusom ili bakterijom i zbog toga je period pandemije kovida-19 dodatno otežao liječenje i brigu o ovim mališanima, te je istovremeno dodao još jednu brigu njihovim roditeljima.

FIXGEHALT

Naime, septembar je Međunarodni mjesec podizanja svijesti o dječjem kanceru, poznatiji kao Zlatni septembar, a ove godine će nizom aktivnosti biti obilježen i širom BiH.

Kako je rekla Atifa Buldić Bešić, portparol Udruženja “Srce na dlanu”, u BiH ne postoji zvaničan registar djece oboljele od malignih bolesti, ali se prema podacima kojima raspolažu broj novodijagnostikovanih slučajeva godišnje kreće oko 100.

“U FBiH se trenutno u procesu liječenja nalazi oko 40 djece, a na godišnjem nivou u FBiH imamo oko 60 novodijagnostikovane djece svake godine”, navela je Buldić Bešićeva. Dodala je da su najčešće dijagnoze leukemija i limfomi te da je pozitivno to što je izlječivost kod leukemije oko 80 odsto, a kod limfoma čak do 90 odsto.

LIDER

Kako je istakla, liječenje djece oboljele od malignih bolesti i van pandemije je izuzetno kompleksno, jer su oni imunokompromitovani pacijenti.

“Cijeli tretman je težak u smislu da djeca dugotrajno moraju biti u izolaciji, moraju paziti na kontakte i na dodir s bakterijama i virusima”, kazala je Buldić Bešićeva.

Dodala je da je dolazak pandemije virusa korona otežavajuća okolnost, te da je dodatno uticala na njihovu izolovanost, što takođe negativno utiče na njihovo mentalno zdravlje.

“Roditeljima djece oboljele od kancera je izuzetno teško jer su pod velikim pritiskom da osim brige o njegovom liječenju od kancera sada moraju brinuti i o tome da se dijete ne inficira virusom korona jer je njima često imuni sistem sveden skoro na nulu”, rekla je Buldić Bešićeva.

Naglasila je da su s aktivnostima obilježavanja Zlatnog septembra već počeli, kada su značajne građevine u nekoliko gradova u FBiH bile osvijetljene zlatnom bojom, te je dodala da će fokus ovog septembra biti budućnost djece oboljele od malignih bolesti.

“Želimo kroz iskustva ljudi i djece koja su u djetinjstvu liječena od raka dati motiv i roditeljima i djeci koja se trenutno nalaze na liječenju da budućnost za njih postoji i da može biti svijetla”, kazala je Buldić Bešićeva, dodajući da je djeci i roditeljima potrebna sistemska podrška.

Dijana Berić, predsjednica Udruženja roditelja djece oboljele od malignih oboljenja “Iskra”, kazala je da liječenje djece od kancera traje veoma dugo, sa smanjenim kontaktom, te da je pandemija posebno uticala na to da oni imaju jako malo socijalnih kontakata.

“Ovo svakako negativno utiče na njihovo raspoloženje, ali i na njihovo cjelokupno stanje”, rekla je Berićeva.

Istakla je da je virus korona uticao na to da je cijelo stanovništvo moralo brinuti o zaražavanju, a roditelji djece oboljele od malignih bolesti su mnogo više od drugih morali pojačati svoju brigu.

Berićeva je dodala da će aktivnosti povodom obilježavanja Zlatnog septembra u Srpskoj imati tokom cijelog mjeseca, te da će 11. septembra na Trgu Krajine u Banjaluci dijeliti promotivni materijal, a istog dana naveče će zlatnom bojom biti osvijetljeni Banski dvor i zgrada Gradske uprave Banjaluka.