pivo
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 18, 2021 @ 13:40
KATEGORIJA: Regija / Vijesti
FIXGEHALT

Pandemija virusa korona znatno je povećala konzumaciju alkohola u Evropi i ispijanje pića kod kuće, pokazalo je najnovije istraživanje.

NER FIT

Punoljetni Slovenci u prosjeku popiju 38 litara vina, 93 litra piva i tri litra likera svake godine, što ih svrstava među nacije koje najviše piju u Evropi, prenosi ljubljansko “Delo”. Pokazalo se da skoro svaki drugi Slovenac pije prekomjerno, a četvrtina mladih od 17 godina se napija svake sedmice.

Istraživanje je sprovedeno između aprila i jula prošle godine i ono je razotkrilo da je u 19 država EU povećana prosječna konzumacija alkohola. Kako se navodi, alkohol je uvijek “stalni problem” slovenačkog društva i jedan od tri najveća problema javnog zdravlja.

Zbog toga je Institut za javno zdravlje sa grupom eksperata pokrenuo “Sopa projekat”, koji predvodi psiholog Tadeja Hočevar, a koji je najavio sprovođenje mjera za prestanak prekomjerne konzumacije alkohola. Psiholog Mateja Markl kaže da je problem što je alkohol lako dostupan svima i što postoji velika tolerancija prema njemu.

Tekst se nastavlja nakon reklame

– Oni koji imaju problem sa alkoholom i koji su postali zavisni nisu svjesni toga. Tokom pandemije dosta smo radili od kuće, a znamo šta se dešavalo iza zatvorenih vrata sa konzumacijom alkohola. Kada su zatvoreni barovi ljudi su se privatno zabavljali i okupljali –  zaključio je Markl.

LIDER