Pandemija se odrazila i na demografsku sliku: Rođeno najmanje beba u posljednjih 20 godina

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Gubitak posla, niže plaće, loša ekonomska situacija, neizvjesna budućnost, samo su neke od posljedica pandemije u Bosni i Hercegovini. Sve se to odražava i na demografsku sliku naše zemlje.

Prema podacima Federalne agencije za statistiku, u januaru ove godine rođeno je svega 898 beba, što je najmanji broj u proteklih više od 20 godina. Najviše je novorođenčadi u Kantonu Sarajevo – 253, dok su tokom januara u Posavskom kantonu rođene svega dvije bebe!
Opća nesigurnost

ČITAJ JOŠ:  Glavna šetnica u Zenici dobiva četiri ljetne bašte, evo šta kažu građani

Zbog loše ekonomske situacije bh. građani se ne odlučuju na proširenje porodice, a da ovi podaci potvrđuju stanje u društvu i društvenu svijest u BiH koja je pandemijska, kao i svugdje u svijetu, potvrdio je i Amer Osmić s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

– Opća nesigurnost sa sociološkog aspekta odrazila se na broj živorođenih. Mnogi bh. građani koji su u reproduktivnom periodu, iako imaju sigurne poslove, sve svoje planove odložili su dok se situacija s pandemijom ne poboljša – kazao je Osmić za “Avaz”.

ČITAJ JOŠ:  Gimnaziju pohađa najmanje učenika ikad, prijeti joj gašenje

Tabelarni prikaz omjera živorođenih i umrlih za proteklu godinu

Tabelarni prikaz omjera živorođenih i umrlih za proteklu godinu

Iz mjeseca u mjesec prirodni priraštaj se značajno, odnosno rapidno smanjuje.

– Potrebno je vratiti povjerenje građana, posebno mladih, onih koji su u reproduktivnom periodu. Pokazati im da nisu sami. Nedostaje sistem koji će nam pokazati da ćemo imati tretman sličan onome koji imaju građani Evropske unije ili barem zemalja koje nas okružuju, a koje se puno bolje snalaze i ozbiljnije pristupaju problemima koje nosi pandemija – istakao je Osmić.

ČITAJ JOŠ:  U maju blagi porast izvoza i uvoza

Njegove su procjene da januar neće biti najgori mjesec kada je loša demografska slika u pitanju.

– Izvjesno je da će februar biti vrlo sličan, pa čak i mart, april također. Ova godina će demografski biti katastrofalnija od prethodne – istakao je Osmić.
Najgori mjesec

– 253 bebe u januaru rođene u Kantonu Sarajevo

– 2 bebe rođene u Posavskom kantonu

– 1.663 osobe umrle u januaru 2021.

GODISNJICA
MARKETING