AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Internet / Zabava

Godina pandemije ubrzala je razvoj elektronske trgovine u Srbiji za pet godina, ocijenjeno je danas na konferenciji “Dani internet domena Srbije”.

Član Upravnog odbora E-komerc asocijacije Srbije Marko Mudrinić rekao je da je lokdaun doveo do velike posjete veb prodavnicama, a da su se trgovci prilagodili kako bi nadomjestili gubitke i preživjeli.

“Postoje iskustva kompanija u kojima je ocijenjeno da je tokom dva mjeseca prošlogodišnjeg lokdauna, E-komerc morao da izdržava cijelu kompaniju”, rekao je on.

Naveo je da se najviše na ovaj način kupovala sportska oprema, odjeća, namirnice, a da su apsolutnici pobjednici servisi za dostavu hrane.

“Četiri najpopularnija servisa u Srbiji sada bilježe 360.000 korisnika”, rekao je on.

Mudrinić je zaključio da su digital i onlajn jedina stvar u neizvjesnim vremenima na koje može da se računa.

Član UO iste asocijacije Ivan Tanasković istakao je da je godina pandemije pokazala da je astronomski rast elektronske trgovine u Srbiji moguć.

“Elektronska trgovina beleži istorijske rezultate u pandemiji. Navike potrošača, i poslovanje kompanija su morale da se promene. Priželjkujemo da se neke od tih navika zadrže i posle pandemije”, rekao je on.

Kako je naveo tokom 2020. godine broj transakcija karticom zabilježio je skok veći od 100 procenata, a ukupna godišnja vrijednost transakcija povećana je za više od 80 procenata.

Podatak da je prosječna vrijednost kupovine nastavila sa trendom pada uočenim od 2013. godine on je u 2020. godini objasnio mnoštvom novih kupaca.

“Novi kupci zbog sigurnosti obavljaju transakcije manje vrednosti”, rekao je on.

Dodao je da je istorijski momenat to što je ukupna vrijednost dinarskih transakcija po prvi put 2020. godine veća od zbira transakcija u ostalim valutama.

O promjeni odnosa prema elektronskoj trogovini govori i podataka da je 82 odsto prodavaca ocijenilo da je web šop jednako važnim ili važnijim od standardnih prodavnica.

“Pandemija je imala udela u rastu. Nadamo se da će posle ovakvog iskustva privreda videti širu sliku, i da bi više ulagati u elektronsku trgovinu”, zaljučio je on.