radnici beton 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

Kako pandemija odmiče njeni negativni faktori značajno utiču na poskupljenje proizvoda i sirovina. Poskupljenja su, kao i svaku drugu granu, u velikoj mjeri pogodila i građevinsku industriju, odnosno građevinske materijale. Mile Petrović, sekretar Udruženja građevinarstva i industrijskog građevinskog materijala RS, rekao je kako je poskupljenje građevinskog materijala krenulo je s početkom godine prilično stidljivo da bi tokom februara, a posebno u martu došlo do dodatnih poskupljenja.

FIXGEHALT

Poskupili su gotovo svi proizvodi koji učestvuju u procesu gradnje, a trgovci najavljuju i nova poskupljenja.

– U suštini, svi poremećaji na tržištu vezuju se za pojavu pandemije, s tim što će se, prema najavama, ovo poskupljenje preliti i na radnu snagu – kazao je Petrović.

Prema njegovim riječima, proizvođači građevinskog materijala, također, kao jedan od osnovnih razloga, navode povećanje troškova proizvodnje na koje utječe povećanje cijena sirovina na tržištu.

LIDER

Konkretna poskupljenja proizvoda već su počela brinuti privrednike iz građevinskog sektora, jer je fasadni program, kako je istakao Petrović, poskupio za 90 posto, željezo, čelik, armatura, lim, cijevi za 80 posto, bitumen za 40 posto, dok je cijena ljepila, kreča i cementa do 30 procenata, piše Faktor.

– Ovakva poskupljenja vrlo ozbiljno bi mogla ugroziti građevinsku industriju, kako privatne tako i javne investicije. Dakle, osnovni razlozi za povećanje cijena građevinskog materijala su rast cijena sirovina zbog smanjene proizvodnje, rast cijena nafte, kao sirovine i kao goriva za transport, neplanirani remonti fabrika širom svijeta i zatvaranje zbog pandemije, kao i rast potražnje, zbog povećanog obima gradnje – zaključio je Petrović.

Drugim riječima, u vrijeme pandemije svako poskupljenje pokreće lančanu reakciju, te će ovaj trend rasta cijena u građevinskoj industriji sasvim sigurno pogoditi trgovanje nekretninama.