Pandemija zatvorila dućane u staroj jezgri Mostara (FOTO)

20201108 2 45258379 59588829 Web
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Zbog mjera poduzetih zbog širenja nove vrste koronavirusa u starom dijelu Mostara zaključana su vrata nekoliko dućana koje su prethodnih godina posjećivali kako domaći tako i strani turisti.

Mostar su svih minulih godina u proljetnim i ljetnim mjesecima posjećivale hiljade turista, ne samo iz Bosne i Hercegovine nego i regiona, ali i cijelog svijeta. Posebno je bilo živo u starom dijelu grada oko Starog mosta. Međutim, ove godine pandemija koronavirusa čini svoje, pa je i broj turista u Hercegovini značajno smanjen.

Dućani, koji imaju za cilj očuvati tradiciju, uglavnom su zarađivali zahvaljujući stranim turistima kojih je ove godine bilo jako malo ili nikako zbog mjera koje se poduzimaju zbog koronavirusa.

ČITAJ JOŠ:  Direktor Doma zdravlja: Epidemiološko stanje u bh. gradu je dramatično, svadbe treba zabraniti

Mnoge trgovine u staroj jezgri grada s obje strane mostarskog mosta na rijeci Neretvi morale su spustiti roletne na izlozima. Trgovci navode da nema smisla otvarati trgovine jer nije bilo stranih turista, koji su ranije bili glavni kupci.

Iako malo stranih turista danas rijetko posjećuje stari dio grada, gdje su uglavnom suvenirnice, dućani sa proizvodima domaće radinosti i restorani, samo neki trgovci su otvorili svoje radnje navodeći da često prođe dan a da ne prodaju ništa.

ČITAJ JOŠ:  U centru grada gorio bankomat

Trgovci navode da više ne dolaze ni Bosanci i Hercegovci iz drugih dijelova zemlje koji svraćali na proputovanju prema Neumu i hrvatskoj obali.

Zanatlije i trgovci koji su staroj jezgri Mostara dugi niz godina ne pamte da je čaršija ikada bila ovako mirna i tiha i bez turista koji su ranije pravili “gužvu” u gradu na Neretvi.

Stariji Mostarac, koji je sjedio u haremu Koski Mehmed-pašine džamije u Mostaru kaže da su strani turisti jako bitni za egzistenciju ovog grada i dućana u starom dijelu Mostara. Kako je kazao, njima je svakim danom sve teže.

Mladić, koji radi u džamiji sa čijeg minareta, koji je udaljen samo nekoliko metara od rijeke Neretve, je moguće uživati u prekrasnoj panorami grada, naveo je da je zabilježeno samo deset posto posjetitelja u odnosu na godinu ranije.

ČITAJ JOŠ:  Znate li koja je tajna čuvene crvene kutije kraljice Elizabete II

Neki od čaršijskih trgovaca izjavili su da su počeli trošiti ušteđevinu iz proteklih godina kako ne bi u potpunosti zatvorili radnje, dok drugi navode da su se zadužili i da ne znaju kako platiti dospjele račune.

Kako se bliži zima, trgovci prate mjere vezane za epidemiju i nadaju se da sljedeća sezona neće biti kao ova.

GODISNJICA
MARKETING