Pandora papiri otkrili tajni račun Pepa Guardiole u Andori, poznato i čemu je služio

Screenshot 6 6
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ime slavnog španskog nogometnog stručnjaka i aktuelnog trenera Manchester Cityja Pepa Guardiole (50) našlo se u tajnim dokumentima koji su jučer objavljeni u aferi Pandora papiri.

Curenje dokumenata otkrilo je tajno bogatstvo oko 35 svjetskih vođa te više od 300 zvaničnika i slavnih ličnosti širom svijeta, među kojima su Tony Blair, Vladimir Putin, Shakira, Claudia Schiffer…

Španski mediji La Sexte i El Paisa pišu kako je Guardiola izbjegavao plaćanje poreza u Španiji tako što je otvorio off shore račun u Andori.

ČITAJ JOŠ:  Gvardiola: Nadam se da Haland tokom odmora neće puno jesti i piti

Naime, andorska vlada je prije devet godina pod vodstvom Mariana Rajoya uvela porezne povlastice za bogate kojima je privukla brojne nogometaše da otvore račune u njihovim bankama.

To je učinio i Guardiola, a na računu u andorskoj banci primao je novac koji je zaradio igrajući za Al Ahly u Kataru.

Preko računa je, prema pisanju španskih medija, provukao oko 500.000 eura na koje je platio samo 10 posto poreza.

Inače, Guardiola se pojavljuje kao predstavnik kompanije pod nazivom Repox Investments, koju je koristio kako bi sakrio svoj identitet dok je kroz andorsku banku provlačio novac koji je od 2007. do 2012. zarađivao kao trener u Barceloni.

ČITAJ JOŠ:  Ovog vikenda se održava 22. Međunarodni košarkaški turnir „KENGUR KUP 2020“
GODISNJICA
MARKETING