Pandurević: Plin poskupio za 19.58 posto, a Dodik tvrdio da će cijene ostati iste

Članica Glavnog odbora SDS-a Aleksandra Pandurević je poručila da je julski račun za plin, u kojem se povećala cijena za 19,58 posto, ogolio sve laži režima u RS-u, jer su tvrdili da ovaj energent neće poskupjeti.

– Stigao mi je julski račun za plin i potpuno ogolio sve režimske laži o tobožnjoj brizi za narod. Samo prije 20 dana, kada je Vlada FBiH donijela odluku o poskupljenju plina i to na zahtjev ruskog dobavljača ”Gazproma”, i kada sam rekla da i nama u Istočnom Sarajevu poskupljuje gas, te da su se izjalovile priče Milorada Dodika kako je sa Putinom dogovorio da poskupljenja neće biti do kraja godine, direktor ”Sarajevo-gasa” iz Istočnog Sarajeva Nedeljko Elek samouvjereno me demantovao – poručila je Pandurević.

10, pa 16, a onda 19.58 posto

Dodaje da su se “upinjali sa RTRS-a” da objasne kako Aleksandra Pandurević laže, a da je Milorad Dodik tokom “onog selfija sve dogovorio sa Putinom, da nema poskupljenja plina.” 

– Par dana kasnije, iz Gasa RS-a saopćili su da će poskupljenje biti do 10 posto, pa onda 16 posto. Danas je uz račun stiglo obavještenje da je na osnovu odluke Vlade FBiH cijena plina i za nas potrošače u Istočnom Sarajevu veća od 1.jula i da nam je kubik plina skuplji za 19,58 posto. U odnosu na juli prošle godine, poskupljenje je blizu 80 posto. Za razliku od Srbije koja zaista ima najpovoljnije cijene plina i čiji građani nisu suočeni sa poskupljenjem ovog energenta, a koja je obezbijedila i 500 miliona kubika u skladištima u Mađarskoj, mi imamo samo šarene laže naše vlasti – navodi Pandurević.

“Nisu ni razgovarali o cijenama plina”

Tvrdi da niti znamo hoće li biti plina, niti hoćemo li moći plaćati astronomske cijene. 

– Onih mizernih 100 KM penzionerima i borcima, biće dovoljno tek da plate jedan zimski uduplan račun za plin. A šta da jedu, Milorade? Odgovorna vlast, umjesto što se bavi demantovanjem istine, do sada bi izašla s mjerama pomoći za subvencionisanje grijanja za socijalno ugrožene kategorije. Uz ovakvu vlast, bojim se da će penzioneri ponovo ići u neke kolektivne centre da ugriju malo ruke – napisala je Pandurević te dodaje: 

– Samo prije mjesec dana Dodik nam je obećao najjeftiniji plin na tlu Evrope, tvrdeći da je sa predsjednikom Putinom dogovorio da za nas nema poskupljenja do kraja godine. Ne vjerujem da je riječ o grešci u prevodu ili da predsjednik Putin nije održao riječ. Jasno je da za pet minuta nisu ni razgovarali o cijenama plina, nego je Dodik samo izmolio jedan predizborni selfi sa Putinom kako bi nam podmetnuo šarenu lažu o cijenama plina. I kada smo dobili račune, vjerujete li Dodiku još?

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE